Jezero Bajkal získalo spoustu přízvisek, sami Rusové ho rádi hrdě nazývají „perlou Sibiře“ nebo „posvátným jezerem“. Českého turistu zřejmě zaujme, že vůbec prvním člověkem, který jezero přeplaval, byl v roce 1990 český dálkový plavec Jan Novák.

Ostrov Olchon.
Autor: AGL travel

Irkutsk

Je jedna z velkých zastávek na Transsibiřské magistrále, spojující po železnici Moskvu s Vladivistokem. Výchozí bod putování leží jen 70 km od Bajkalu. Řeka Angara, která jím protéká, vás za pár hodin plavby dovede k jezeru. Na místních trzích nakoupíte kaviár v libovolném množství a kvalitě. Město má 575 900 obyvatel a bylo založeno v 17. století. V té době byl Irkutsk znám jako sídlo svatého Inocence (1797–1875), pravoslavného kněze a později moskevského metropolity. V 19. století v Irkutsku našli útočiště děkabristé, kteří se vzbouřili proti caru Mikuláši I. Dodnes jsou ve městě památky na jejich vyhoštění. V únoru roku 1920 zde popravili protibolševického admirála  Alexandra Kolčaka, čímž bolševici zlomili bělogvardějský odpor a získali definitivně moc.

Město Irkutsk.
Autor: AGL travel
Klasická architektura.
Autor: AGL travel

Bajkal

Nejhlubší a nejstarší jezero na světě (až 1 642 m), se rozkládá na ploše (31 500 km2). V roce 1996 bylo zapsané do světového seznamu dědictví UNESCO. Turisticky nejnavštěvovanější jsou rekreační střediska Listvjanka a Sljudjanka (proslulé rybí trhy a trhy se suvenýry).  Z nich vedou cesty do horských úbočí pro pěší turistiku. Jih od západního cípu jezera je jen pro horolezce. V Listvajce můžete navštívit bajkalské muzeum s ukázkou místních druhů ryb a tuleňů nebo navštívit místní trh, kde je možný nákup typických sibiřských suvenýrů (výrobky ze dřeva, kůry, kamene a skla).


Listvjanka.
Autor: AGL travel
Krajina u jezera Bajkal.
Autor: AGL travel

Kruhový vláček kolem Bajkalu (KBDŽ) jezdí kvůli sněhu až od 2. poloviny června. V Bajkalu žije řada zajímavých ryb, např. hluboko pod hladinou golomjanka slouží jako hlavní potrava bajkalským sladkovodním tuleňům něrpám. Bajkalský endemit omul je další velice chutná ryba, stejně jako bajkalský jeseter, delikatesa hotelových kuchyní pro zahraniční turisty.

Typický vlak.
Autor: AGL travel
Jezero Bajkal.
Autor: AGL travel

Přesto, že do Bajkalu vtéká 336 řek a říček, vytéká z něj jenom jedna, a to Angara. Romantický příběh sibiřské legendy popisuje jak Bajkal – otec všech řek, odmítl pustit zamilovanou Angaru za bohatýrem Jenisejem. Hodil za svou neposlušnou dcerou Šaman-kameň (nachází se uprostřed výtoku Angary z Bajkalu u vesnice Listvjanka), aby ji zabránil v odchodu. Ona i přes otcovu zlobu za Jenisejem utekla a splynula s ním ve věčném objetí.

Sibiřská řeka.
Autor: AGL travel
Muzikanti.
Autor: AGL travel

Burjati šamanisté

Věřící Burjati, kteří obývají oblast kolem Bajkalu jsou šamanisté. Vyznávají množství přírodních bůžků, kterým stavějí obětiště zvaná obo. Obřad přinášení oběti však už v mnohém ztratil svůj dávný náboženský význam. Obo se stala místem turistických pikniků. Na začátku hostiny, kterou zažijete, věřící i nevěřící odlévají trochu alkoholu a položí na zem symbolický kousek jídla pro štěstí. Společně s CK AGL travel se můžete setkat se šamanem ve vesničce Usť Ordinskij a poznat na vlastní kůži život a zvyky národů, kteří osidlovali jižní Bajkal (kromě Burjaků jsou to Evenkové aj.).

Domorodec.
Autor: AGL travel
Totemy.
Autor: AGL travel

Olchon (Ol'khon)

Rozkládá se v západní části jezera (cca 7,5 hodiny od Irkutsku) a je to největší a nejposvátnější ostrov na jezeře Bajkal. Je velmi významným posvátným místem v rámci celé Asie. Osídlen byl již v prehistorických dobách. Mezi 9 nejposvátnějších míst patří místní Šamanská skála, v níž se nachází průchozí jeskyně, kde měl údajně žít vládce Olchon a kam se také podíváte se zájezdem CK AGL travel.

Šamanův ostrov.
Autor: AGL travel

Skála je tvořena krystalickým vápencem, na němž roste červený lišejník. V okolí Šamanské skály žije velké množství racků (až 20 tisíc). V severní části ostrova jsou tajuplná mýtická místa, tzv. obo. Zdejší burjati zde skládají na sebe kameny a vytvářejí tak posvátné věže, které jsou spojeny s duchovním životem místních lidí. Východní část pobřeží ostrova tvoří mnoho zátok a je velmi členitá. Na západě jsou ostré skalní hřebeny, vysoké až 900 m. Na ostrově Olchon žije cca 1500 obyvatel a celková rozloha ostrova je 730 km2.

Arshan

Rekreační středisko v Tunkinském údolí leží v nadmořské výšce 893 m n.m. je vzdálené cca půl dne od Irkutsku. Středisko slouží téměř 100 let k léčbě a odpočinku na Sibiři. Je zde příznivé, léčivé klima, provoněné jehličím a horským vzduchem. Váš odpočinek zde můžete doplnit výletem k vodopádu, prohlídkou buddhistického komplexu Datsan nebo projížďkou na místních koních. Na posilněnou ochutnáte z burjatské kuchyně poses (jemně nakrájené a dušené hovězí a jehněčí v těstíčku) a buhler (bohatý vývar s jehněčím a hovězím masem).

Krásná scenériu u Bajkalu.
Autor: AGL travel
Kůň na Sibiři.
Autor: AGL travel