„Pokud by hodnota koruny spadla na 27 korun za euro a viděli bychom, že to není krátkodobý výkyv na pár dnů, tak bychom se otázkou přehodnocení výše katalogových cen museli zabývat,“ potvrdil marketingový ředitel Exim Tours Stanislav Zíma.

Další z cestovních kanceláří Firo-tour kalkulovala ceny pro zimní sezonu při hodnotě koruny 24,30 Kč za euro. „Ke zvýšení ceny by koruna musela k této hodnotě oslabit o deset procent a nacházet se tak zhruba na hodnotě 26,7 koruny za euro,“ uvedla mluvčí cestovky Pavlína Pešová.

Mluvčí CK Fischer Dan Plovajko byl konkrétnější. Pokud by se podle něj kurz koruny neuklidnil, cena zájezdů by mohla od poloviny ledna vzrůst o 5%. „Pokud by koruna dále neoslabovala a zůstala na současné úrovni, změnila by kancelář ceny pouze u vybraných destinací,“ dodal. Většina cestovek však dodává, že zdražování by se netýkalo již zakoupených zájezdů.

Mnoho nadějí na uklidnění ale analytici nedávají. „Oslabování koruny nesouvisí s vývojem české ekonomiky, doléhá na něj však strach z dalšího vývoje na finančních trzích," uvedl analytik Patria Finance David Marek.

Pokud se podle něj podaří nalézt způsob, jak dluhovou krizi zmírnit a ukončit, může se kurz koruny vrátit mezi 24 až 25 Kč za euro. V opačném případě je možné spekulovat dokonce o hranicích 28, 29 nebo 30 Kč za euro!