Ujít si nenechte červnovou pražskou Muzejní noc ani akci Noc kostelů, která proběhne už dnes večer po celé republice. Během ní se můžete zadarmo podívat třeba do kostela svaté Máří Magdalény v brně, do baziliky svatého Prokopa a Panny Marie v Třebíči nebo kostela svatého Vavřince v Hodoníně. K blížícímu se Dni dětí připravila pražská, liberecká i plzeňská zoo vstupy pro děti zdarma.

Praha

Zlatá ulička

Při procházce z Pohořelce na Malostranské náměstí stojí za to zastavit se ve Zlaté uličce, kde uvidíte malebné domky ze 17. století, ve kterých tehdy žili zlatníci. Později tam bydleli slavní spisovatelé a básníci, například Franz Kafka a Jiří Seifert. Volný vstup je každý den po 18 hodině. Zlatá ulička bude kvůli rekonstrukci otevřena od 1.6.

Vstup: Aktuální ceny vstupenek budou zveřejněny začátkem příštího týdne, před rekonstrukcí stálo plné vstupné 50 Kč, rodinné 100 Kč.

Kdy tam jít: každý den po 18.hodině

 

Kostel Panny Marie Vítězné

V Karmelitské ulici můžete zavítat do krásného renesančně barokního kostela, ve kterém je vystavena proslulá soška Pražského Jezulátka. Po celý den kromě času bohoslužeb si můžete zdarma prohlédnout interiér kostela a navštívit muzeum, které se nachází v prvním patře nad hlavním oltářem. K vidění jsou tam šaty nebo korunka pro Jezulátko i videozáznam převlékání Jezulátka.

Vstup: zdarma

Kdy tam jít: každý den

Muzeum hlavního města Prahy

Každý první čtvrtek v měsíci mají žáci, studenti a senioři vstup zdarma, ostatní za symbolických 10 korun. Kromě stálých expozic jako třeba Praha v pravěku můžete vidět i aktuální výstavy.

Vstup: plný 120 Kč, snížený 50 Kč, rodinný 200 kč

Ušetříte: až 240 Kč za dva dospělé

Kdy tam jít: první čtvrtek v měsíci

 

Armádní muzeum Žižkov

Umístěné je v historických budovách Památníku národního osvobození. Expozice je rozdělená do tří hlavních celků, první zachycuje období 1.světové války, druhá část se věnuje meziválečnému Československu a třetí výstavní prostor se týká 2.světové války a mapuje účast Čechů a Slováků ve na válečných frontách a v domácím odboji.

Vstup: zdarma

Kdy tam jít: každý den mimo pondělí

 

Letecké muzem Kbely

Muzejní sezona je od 30.dubna do 30.října. V současnosti má muzeum ve sbírce 275 letadel a řada letounů patří ke světovým unikátům. Expozice muzea se vztahuje bezprostředně k historii československého a českého letectví, hlavně vojenského.

Vstup: zdarma

Kdy tam jít: každý den mimo pondělí

Muzeum pražského vodárenství

Interiér filtrační stanice je od výstavních prostor oddělen sklem a tak návštěvníci naživo vidí, jak se „vyrábí“ pitná voda. Je tu vystaven čerpací stroj z roku 1830, vodovodní potrubí z antiky nebo část hradního vodovodu z doby Rudolfa II. Na návštěvu muzea se objednejte na telefonním čísle:

272 172 345 nebo e-mailu: jiri.dejmek@pvk.cz.

Vstup: zdarma

Kdy tam jít: po objednání

Galerie Jiří Švestka

Do této galerie zavítejte, jestli se zajímáte o obrazy moderního a současného umění. Vystaveny jsou tam obrazy a sochy českých i zahraničních umělců, za pozornost stojí ale hlavně stálá expozice slavných českých malířů jako je Emil Fila, Josef Čapek nebo Max Švabinský. Galerii najdete v Biskupském dvoře na Praze 1.

Vstup: zdarma

Kdy tam jít: od úterý do soboty

Zoologická zahrada

Ve vybrané dny jsou vstupy jen za symbolickou jednu korunu. Kdy? Na Den dětí 1.6. V pátek 27.5. zase mají vstup za korunu všechna dvojčata. Skoro zadarmo si můžou užít den v ZOO i děti, které přinesou 30.6.vysvědčení s jedničkami z přírodovědných předmětů. Vstup nemusí platit ani návštěvníci, kteří přijdou 11.6. v černobílém oblečení, křtí se tam totiž tapír.

Vstup: plný 150 Kč, snížený 100 Kč, rodinný 450 Kč

Kdy tam jít: 1.6.

Ušetříte: 100 Kč za každé dítě

 

Botanická zahrada Univerzity Karlovy

Venkovni expozice jsou zdarma po celý rok. Sbírka rostlin z vlhkých subtropů je v létě instalovaná pod širým nebem a rozdělená podle světadílů původu rostlin. Kromě dřevin tu uvidíte taky unikátní obří bonsaj, jejíž stáří se odhaduje přibližně na 130 let, a kolekci Středoevropské květeny, která byla založená už v roce 1904.

Vstup: zdarma na venkovní expozice

Kdy tam jít: každý den

Brno

Moravské zemské muzeum

Na Den otců připravilo muzeum, ve kterém je vystavena třeba slavná soška Věstonické Venuše nebo 28 tisíc let stará soška Šamana, volný vstup pro tatínky, kteří přijdou se svými dětmi.

Vstup: plný 80 Kč, snížený 45 Kč, rodinný

210 Kč

Kdy tam jít: 18.6.

Ušetříte: 80 Kč

Moravská galerie

Během celého roku mají volný vstup studenti výtvarných a uměnovědných oborů. Stálé expozice se věnují umění napříč staletími.Uvidíte tu rozsáhlé sbírky maleb, fotografií, skla, keramiky, porcelánu, textilu i nábytku.

Vstup Pražákův palác: plný 120 Kč, snížený 60 Kč, rodinný 250 Kč

Uměleckoprůmyslové muzeum: plný 150 Kč, snížený 75 Kč, rodinný 325 Kč

Kdy tam jít: první pátek v měsíci, ve státní svátek

Ušetříte: až 250 Kč

Liberec

ZOO Liberec

Tuto neděli nemusí děti do 15 let v doprovodu rodičů platit vstupné. V  červnu odpouští ZOO vstup i žákům a studentům, kteří přinesou na pokladnu aktuální vysvědčení se samými jedničkami. Raritou liberecké zoo je chov vzácných bílých tygrů.

Vstup: plný 115 Kč, snížený 65 Kč

Kdy tam jít: 29.5.

Ušetříte: 65 Kč za každé dítě

Pardubice

Zelená brána

Vstupní renesanční brána s reliéfem Mikoláše Alše s věží je k vidění zdarma během Dnů evropského dědictví.

Vstup: 20 Kč

Kdy tam jít: 11.9.

Ušetříte: až 80 Kč za čtyřčlennou rodinu

Plzeň

ZOO Plzeň

Děti, které přinesou zítra do zoo namalovaný obrázek, budou mít volný vstup.

Vstup: plný 120 Kč, snížený 90 Kč

Kdy tam jít: 28.5.

Ušetříte: 90 Kč za každé dítě

DinoPark

Čeká vás tam prohlídka prehistorických

dinosaurů. Největší chloubou je exponát Apatosaura

obrovských rozměrů. Všechny děti mají tuto sobotu

vstup zdarma.

Vstup: dospělí 90 Kč, děti 60 Kč

Kdy tam jít: 28.5.

Kolik ušetříte: 60 Kč za každé dítě

Hluboká nad Vltavou

Alšova jihočeská galerie

Za kulturou se můžete zdarma vydat kažou neděli a ve dny státních svátků. Čeká na vás rozsáhlá sbírka s 20 tisíci kusy obrazů, kreseb, soch, grafiky a porcelánu od gotiky až po 20.století.

Vstup: plný 80 Kč, snížený 40 Kč, rodinný 120 Kč

Kdy tam jít: v neděli

Ušetříte: 160 Kč za dva dospělé

Český Krumlov

Svatováclavské slavnosti

V rámci Svatováclavských slavností může celá

rodina ochutnat Svatováclavské menu, nakoupit

na jarmarku, inspirovat se folklórem v rámci

Mezinárodního folklórního festivalu a setkat se

s desítkami Václavů a Václavek. Pro děti jsou

připraveny hry a pro dospělé třeba koncerty.

V rámci Noci otevřených muzeí je vstup do všech

muzeí ve městě zdarma. Doporučujeme Hradní

muzeum s věží, kde ušetříte 300 Kč.

Vstup: rodina 300 Kč

Kdy tam jít: 23.-28. 9.

Kolik ušetříte: 300 Kč

Olomouc

Botanická zahrada

Ve středu si můžete zdarma udělat procházku mezi jezírky, šlechtěnými růžemi a sochařskými expozicemi. Zajímavostí jsou palmové, kaktusové nebo subtropické skleníky.

Vstup: plný 30 Kč, snížený 20 Kč

Kdy tam jít: ve středu

Ušetříte až: 100 Kč za čtyřčlennou rodinu

Muzeum moderního umění a Muzeum umění

Každou středu, neděli a o svátcích si můžete zdarma prohlédnout aktuální výstavy i stálé expozice Tisíc let duchovní kultury a Umění a řemeslo přelomu

19. a 20.století.

Vstup: plný 50 Kč, snížený 25 Kč

Kdy tam jít: ve středu, v neděli, ve státní svátek

Ušetříte až: 150 Kč za čtyřčlennou rodinu

Ostrava

ZOO Ostrava

V neděli 19. června můžete získat volnou vstupenku pro dítě nebo lístek pro dospělého jen za 30 korun. Probíhá tam akce s názvem „S vysloužilci do Zoo Ostrava“. Jestli vám dosloužila žehlička, vysavač nebo třeba fén, přineste ho do zoo s sebou.

Vstup: plný 100 Kč, snížený 70 Kč

Kdy tam jít: 19.6.

Ušetříte: 70 Kč za každé dítě a dospělého

Výtvarné centrum Chagall

Vstup se tam nevybírá a návštěvníci si tak můžou zdarma prohlédnout například malby Zdeňka Buriana nebo Rudolfa Kremličky, sklo designéra Bořka Šípka nebo fotografie, sochy a plastiky dalších českých umělců.

Vstup: zdarma

Kdy tam jít:

Bechyně

Mezinárodní muzeum keramiky

Muzeum se zaměřuje na moderní výrobu keramiky a umělce z celého světa. Nachází se v prostorách bývalého zámeckého pivovaru a v přilehlých hradních baštách.

Vstup: plný 40 Kč, snížený 20 Kč, rodinný 60 Kč

Kdy tam jít: v neděli, ve státní svátek

Ušetříte: až 80 Kč za dva dospělé

Zlín

Krajská galerie výtvarného umění

Za uměním se tam vyplatí jít každou neděli, kdy je vstup pro všechny návštěvníky volný. Galerie se věnuje především českému a slovenskému výtvarnému umění a architektuře 19. až 21. století.

Vstup: plný 20 Kč, snížený 10 Kč

Kdy tam jít: v neděli

Ušetříte: 60 Kč za čtyřčlennou rodinu

Rám

Noc v muzeu

Večer 11. června v 19 hodin propukne pražská Muzejní noc. V letošním osmém ročníku se do akce zapojí 34 muzeí a galerií, které si můžete prohlédnout s celou rodinou, aniž byste platili vstup!

Ve výstavních sálech nemusíte jen tiše našlapovat, pozorovat a ničeho se nedotýkat, naopak! Muzea v rámci této akce ožijí hudbou, promění se v kina, výtvarné ateliéry, tvůrčí dílny, divadelní jeviště a dětské herny. Zadarmo nebudou jenom vstupy do muzeí, ale i MHD, která vás mezi jednotlivými objekty převeze bez placení.

Zadarmo vás přivítá třeba:

Národní galerie v Praze (ušetříte 240 Kč za plné vstupné)

Muzeum policie České republiky (ušetříte 80 Kč za čtyřčlennou rodinu)

Památník národního písemnictví(ušetříte 200 Kč za čtyřčlennou rodinu)

Židovské muzeum v Praze (ušetříte 300 Kč za plné vstupné)

Národní technické muzeum (ušetříte 370 korun za rodinné vstupné)

Celý seznam najdete na stránkách: www.prazskamuzejninoc.cz

 

Noc v kostele

Co byste řekli tomu prožít páteční večer trochu jinak? Zadarmo dnes můžete navštívit 870 kostelů, synagog a modliteben po celé republice.

Od 18 hodin až do půlnoci budou pro návštěvníky církevních památek připraveny také doprovodné, kulturně-vzdělávací programy. Těšit se můžete na tvořivé dílny, divadelní představení, koncerty, komentované prohlídky, mše, duchovní rozhovory nebo čtení z Bible. Během Noci kostelů budou mít návštěvníci jedinečnou možnost dostat se do věží kostelů, které jinak nejsou veřejně přístupné.

Seznam všech kostelů zapojených do akce najdete v seznamu na adrese www.nockostelu.cz.

Hrady a zámky po celé republice ve správě Národního památkového ústavu připravují během roku pravidelně zvýhodňované vstupné.

Speciální akce v podobě volných a zlevněných vstupů se připravují i na Dny evropského dědictví, které proběhnou mezi 10. a 18. 9. Bližší informace budou na stránkách www.npu.cz začátkem září.

Během letní sezony, která potrvá až do října, platí akce s věrnostními prohlídkovými pasy. Návštěvníci památek sbírají za každou prohlídku body, za pět bodů pak mají šestý vstup na libovolnou památku ve správě NPÚ zdarma. Pasy jsou k vyzvednutí na pokladnách památek.