Osada Amatciems vznikala posledních pět let a je v Lotyšsku novinkou. Najít se dá zhruba osmdesát kilometrů od Rigy, hlavního lotyšského města. A hned při prvním pohledu na okolní fotografie je jasné, že se jedná o jedinečné místo. I když bylo vytvořeno uměle, tváří se jako přírodní rezervace. To byl také cíl lotyšských architektů.

Krajina z pohádky

Během druhé poloviny minulého desetiletí bylo v osadě vysazeno 20 tisíc stromů a vyhrabáno mnoho tun zeminy při tvorbě umělých rybníků. Mravenčí práce se ale vyplatila a výsledek je skvostný. Osada plná zelených zalesněných ostrůvků a vodních kanálů je zkrátka kouzelná a na první pohled vypadá jako Hobitín z filmu Pán prstenů.

I dřevěná obydlí, která v osadě vyrostla, vypadají netradičně. Některé domy mají dokonce rákosovou střechu a kouzlo celého místa ještě umocňují. Celkem v osadě Amatciems vyrostlo 80 domů.

Fotogalerie
9 fotografií

Ceny začínají na pěti milionech

Kdo by měl zájem v místě bydlet, měl by si pospíšit. Zájem o osadu je totiž veliký. Turisté ale v nejbližší době dostanou možnost si některý z domů pronajmout. „Jeden z našich obyvatel si totiž koupil tři domy, na kterých do léta dodělá úpravy a pak je bude pronajímat,“ řekla tisková mluvčí osady Laura Zvirbule.

K domům také patří obrovské pozemky i s lesy a rybníky o rozloze 4 tisíce až 10 tisíc metrů čtverečních a jejich ceny začínají na 5 milionech korun. V místě je také takzvaný Dům pro hosty, kde se dají pronajmout 2 dvoulůžkové, 6 trojlůžkových a 1 čtyřlůžkový pokoj za 30 eur (750 korun) na osobu na noc. Kromě krásné krajiny a možnosti rybaření nabídne osada turistům v nejbližší době ještě hospodu a lázeňské centrum, které jsou v současné době ve fázi výstavby.