Českým turistům, kteří nyní v Egyptě jsou, jsou cestovní kanceláře v případě nutnosti připraveny umožnit předčasný návrat domů. V Egyptě jsou momentálně tisíce Čechů. Ročně tam jezdí okolo 170 tisíc českých turistů.

O předčasný návrat není zájem

Co doporučují cestovní kanceláře svým klientům, kterých je v Egyptě zrovna teď asi 1000? Rušit nebo nerušit zaplacený zájezd? Vyčkat měsíc dva s dovolenou? Například CK Fischer a Alexandria zrušily na 14 dní zájezdy do Egypta. „Všem klientům, kteří měli odletět 6. a 13.2., nabídneme několik možností řešení - změnu termínu zdarma, možnost výběru zájezdu do jiné destinace a případně i vrácení peněz,“ řekl Blesku Petr Šatný z CK Alexandria.

„Naši delegáti v Egyptě zjišťují, zda se nechtějí někteří klienti předčasně vrátit, ale nikdo neprojevil zájem,“ vyjádřil se ředitel cestovky Jiří Jelínek a dodal, že pokud by se situace ještě více vyhrotila, je cestovka připravena vyslat do Egypta pro klienty speciální letadlo.

Čedok zatím zájezdy neruší. „Někteří klienti už využili možnosti si zájezd přeložit na jiný termín nebo si vybrat jinou destinaci,“ řekl Tomáš Brejcha z Čedoku. „Ale stále je mnoho lidí, kteří plánují na dovolenou v sobotu 5. 2. odjet.“

Ministerstvo hlásí klid

„Podle obou cestovních asociací a CK Exim tours je situace v egyptských letoviscích bezpečná a k žádnému rabování tam nedošlo. Situaci nadále pečlivě moniturujeme. Zatím ale neuvažujeme o vyhlášení stavu nouze. Ten by mohl vyhlásit jen krizový štáb,“ řekla Blesku Veronika Honcová z tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Video
Video se připravuje ...

Demonstrace v Egyptě pokračují již týden. Na ulicích se střetává dav protestujících s policisty i vojáky. Jiní rabují obchody Youtube.com / russia today, the daily news Egypt

Demonstrace proti Mubarakovi

Důvodem pro rušení zájezdů jsou masivní pouliční nepokoje v Egyptě, které trvají už několik dnů. Demonstranté požadují snížení cen potravin a odstoupení egyptského prezdenta Mubaraka, který v zemi nepřetržitě vládne 30 let. Policie a armáda proti nim zasahuje slzným plynem a vodními děly.

Protivládní protesty, které v Egyptě trvají již sedmý den, si dosud vyžádaly nejméně 150 lidských životů. Zahraniční zpravodajové v zemi hlásí, že podle všech známek se protestující nespokojí s ničím jiným než s Mubarakovým odstoupením. Krom masivních demonstrací v Káhiře se tisíce lidí během víkendu shromáždily k protestům také v Alexandrii, Mansúře či Suezu.

Fotogalerie
7 fotografií