Nejlepším hotelem na světě je podle hlasování uživatelů cestovatelského serveru TripAdvisor pražský hotel U Zlaté studně. Druhé místo obsadil hotel Anastatis Apartments v Řecku, za kterým následoval hotel Riad Le Calife v Maroku.

Fotogalerie
3 fotografie

Malý hotel zvítězil již podruhé

"Je to prestižní ocenění a velmi si vážíme toho, že jsme ho obhájili," řekla ČTK mluvčí hotelu Petra Daliborová. Hotel totiž obhájil své prvenství z minulého ročníku.

Upozornila, že jde o malý hotel na pražské Malé Straně, který není součástí žádného řetězce. Jeho kapacita je devatenáct pokojů. Využívá je především individuální klientela pro slavnostní příležitosti, jako jsou například svatby či zásnuby.

Amíci pohořeli

Hotel se pyšní i svou historií. Svého času na tomto místě bydlel slavný astronom Tycho Brahe, který byl hostem císařského dvora v 16. století. Inspirace dobou Rudolfa II. se odráží i v názvu apartmánů vybavených ve francouzském stylu Richelieu. Ceny za pokoj jsou od 254 eur (asi 6100 korun) do 700 eur (zhruba 17.000 korun) za jednu noc.

Internetový server Independent upozornil, že do desítky nejlepších hotelů světa se neprobojoval žádný hotel e Spojených států. Evropa má v první desítce celkem šest zástupců, zatímco Afrika, Karibik, Jižní Amerika a Asie mají po jednom zástupci.