Neleňte a dobře si promyslete, jestli se vám zájezd skutečně vyplatí. Do celkové sumy nesmíte zapomenot připočítat cestu na německé letiště a zpět do Česka. Někteří si neuvědomí, že dovolená z Německa se jim tak ještě výrazně prodraží. Jízdenka, nebo benzin totiž není zadarmo. Například cesta do Mnichova a zpět autobusem stojí okolo 1.700Kč na osobu. Pokud pojedete autem přijde vás benzín asi na 3.000Kč plus placené parkování na letišti, které cenu cesty ještě zdvojnásobí.

Navíc můžete očekávat důkladnou silniční kontrolu od německých policistů, kteří si česká auta s oblibou vybírají jako cíl své touhy šikanovat. A to je v případě auta plně naloženého kufry, které jste předtím několik hodin pečlivě balili, hodně nepříjemná situace.

Ceny stouply o 13 %

„Před dvěma lety byla úplně jiná situace. Euro bylo za 23 korun, dnes za 26. Cena zájezdů tak pro nás stoupla o 13 %,“ spočítal bleskurychle Tomio Okamura. Z tohoto důvodu jsou pro nás zajímavé jen zájezdy super last minute. Jejich cena v Německu spadne mnohem více než u nás.

Srovnání cen českých a němckých cestovek
Autor: Blesk.cz

Výhody dovolené s německými cestovkami:

- výhodnější cena letních super Last minute u leteckých zájezdů (mimo super Last minute nejsou ceny až tak výhodné) - důvodem je velikost německého trhu, proto v rámci super Last minute zbývá větší množství neprodaných zájezdů
- výhodnější cena u zájezdů do exotických destinací v letním období  (důvodem je to, že v létě nelétají z ČR chartery do exotiky )
- širší nabídka hotelů, zejména v exotických destinacích  (české CK prezentují v katalogu užší nabídku, jelikož máme menší trh, případné nabídky nad rámec katalogu však není problém u českých CK na vyžádání získat)

Nevýhody dovolené s německými cestovkami:

- vyšší náklady na cestu do Německa na letiště (benzín, jízdenka na vlak atd.)
- čas na cestu do Německa - nutno počítat s časovou rezervou na
- absence česky hovořícího delegáta
- u poznávacích zájezdů výklad pouze v německém jazyce
-  případná reklamace zájezdu, všeobecné obchodní podmínky, řešení pojistné události, popisky zájezdu… vše pouze v německém jazyce (v některých případech v anglickém jazyce)
- německé CK nemají informace, do jakých zemí mají čeští cestovatelé vízovou povinnost (musíte si vše ověřit sami)

Letiště km z Brna Čas z Brna km z Prahy Čas z Prahy parkování na 7 dní parkování na 12 dní
Frankfurt nad Mohanem 714 6,5 510 4,75 3055Kč 5500Kč
Mnichov 587 5,3 382 4 2100-6500Kč 5000-6500kč
Düsseldorf 934 8,3 730 6,7 1924Kč 2184Kč
Praha 200 2 --- --- 900Kč 1400Kč