Na ropné skvrny severně od Hurgady upozornila egyptská ekologická organizace HEPCA. Návštěvníci Egypta i zástupci cestovních kanceláří byli zděšeni. Na místě, kam se desetitisíce turistů vyrážejí dívat na nádherný podmořský svět, by mohl být ropou život pod hladinou moře úplně zničen!

Podle informací ředitele organizace HEPCA v Hurgadě Amra Alího se ropné skvrny dostaly až k některým plážím! Mluvčí Asociace cestovních kanceláří Tomio Okamura únik ropy potvrdil. Na odstranění se podle něj intenzivně pracuje. "Byly nasazeny početné týmy, které nyní čistí jak pobřeží, tak i stopy ropy v moři," informoval Okamura.

Fotogalerie
3 fotografie

"Na základě nejaktuálnějších informací můžeme sdělit, že pobřeží počínaje městem Hurgada směrem na jih je zcela v pořádku, na severním pobřeží Hurgady a kolem El Gouny je již moře vyčištěno, stopové zbytky ropy stále zůstávají na plážích," sdělil nám Tomio Okamura.

"Vzhledem k intenzivní snaze o vyčištění pláží lze předpokládat, že i v této oblasti bude situace v normálu během 1-2 dnů.  Samotný únik ropy z ropné plošiny již byl zastaven a nehrozí tedy žádné další znečištění," dodává mluvčí.