Stejný počet dnů se snídaní a večeří formou švédského stolu se dá koupit od sedmi osmi tisíc. A do deseti tisíc lze občas sehnat solidní hotel s all inclusive. Tak levné to nikdy nebylo.

Tak vám, Řekové, pěkně děkujeme. To si nyní mohou říkat turisté, kteří s nákupem zájezdu počkali na poslední chvíli. A tentokrát to nebudou myslet ironicky.

Kvůli nepokojům v Aténách, pokračující krizi a také islandské sopce, která na několik dnů ochromila letecký provoz nad Evropou, zájem o letecké zájezdy poklesl. A tak cestovní kanceláře hromadně zlevňují. A nejen do Řecka.

Nutí je k tomu fakt, že už loni objednaný počet míst v charterových letadlech musí zaplatit bez ohledu na to, zda jsou v nich obsazena všechna místa, nebo jen pár. Paradoxně tak můžete nyní za cenu dovolené s vlastní dopravou pořídit i letecký zájezd, byť obvykle bez stravy.

Kdy nakupovat?

Pokud chcete pořídit zájezd za nejnižší cenu, vyplatí se nakupovat pár dní před plánovaným odletem. Počítejte ale s tím, že nabídka už je probraná a nejvýraznější slevy se týkají jen několika málo hotelů. Pokud tedy máte vyhlédnutý pomalu konkrétní pokoj a spekulujete, až radikálně zlevní, také se nemusíte dočkat. Neznámou ale zůstává, jak moc půjdou ceny dolů o prázdninách, tedy v hlavní sezóně.

Kolik stojí zájezdy a kolik na nich teď opravdu ušetříte? Podívejte se ZDE

Jak klesají ceny

Cestovní kanceláře zlevňují neprodané zájezdy přibližně měsíc před odletem. Postupně vyřazují vyprodané hotely a snižují ceny. U každého místa a termínu je to ale jiné. Takže jednou může cena hotelu klesnout o 40 %, hned v dalším termínu třeba jen o 15 %.

Částky pod náklady

Odírají nás cestovky, když nakonec prodávají za tak nízké ceny? Fakt je, že obrovská konkurence a nižší zájem stlačují ceny hluboko pod náklady. Proto se kanceláře snaží předem předplacený počet míst v letadlech a hotelích snížit.

Konečné a lákavé

Zatímco ještě loni se na první pohled lákavé částky nakonec zvýšily až na dvojnásobek, od letoška musejí CK podle zákona uvádět konečné ceny, za které opravdu odletíte nebo odjedete.

Let se zastávkami

Turisté musejí letos počítat s tím, že jejich let bude často s mezipřistáním. A někdy nemusí být jen jedno. Než se dopravíte z Prahy k moři, nejdříve se zastavíte třeba v Brně a pak ještě na jednom letišti v zahraničí na trase, kde vystoupí část dovolenkářů.