ENAC uvedl 178 případů z období mezi 17. až 22. dubnem, kdy Ryanair  na rozdíl od většiny ostatních aerolinek neposkytl přiměřenou pomoc svým cestujícím. ENAC konstatovala, že zákazníkům společnosti Ryanair, kteří uvízli v Římě kvůli přerušení provozu, museli pomoci zaměstnanci letiště a členové jiných společností. Vyjádření společnosti Ryanair se nepodařilo získat.

Islandská sopka Eyjafjallajökull i čtyři týdny od začátku erupce chrlí do ovzduší popel a představuje tak znovu potenciální hrozbu pro leteckou dopravu v Evropě.Německá společnost Lufthansa podle agentury DPA na dnešek ohlásila několikahodinový testovací let, který bude zjišťovat koncentraci vulkanického prachu nad Evropou.


Letecká doprava nad Evropou byla ochromena po erupci Eyjafjallajökull od 15. dubna do 21. dubna, omezení se výrazně dotkla i transatlantických letů. Zrušeno bylo na 100.000 letů, výluka zasáhla 29 procent celosvětové letecké dopravy. Opatření se týkala více než 300 letišť a postiženo bylo deset milionů cestujících fakticky ve všech částech světa.