Rovaniemi ve finském Laponsku, je místo, kde vousatý muž v červené kazajce údajně bydlí. Aerolinie Finavia zveřejnily počty objednaných charterových letů. Podle agentury APA je jich mnohem méně než minulý či předminulý rok.

Finavia počítá do Vánoc s 350 zvláštními lety do Santova bydliště na polárním kruhu. Před dvěma lety za stejnou dobu vyprodala 612 letadel, loni pak 470.

Rovaniemi není jediné místo na planetě, kde má Santa Claus údajně svůj příbytek. Konkurenční adresy jsou také v Grónsku a Švédsku. Vousatý muž spojený s dárky před koncem roku - děda Mráz - bydlí i v Rusku.

Santova vesnička v laponském Rovaniemi žije prý hlavně z britských a ruských turistů. Martti Oinas z aerolinek Finavia si myslí, že Britové ztrácejí o výlet do vánočního království zájem hlavně kvůli silnému euru. Provozovatelům atrakce by proto doporučil, aby se do budoucna poohlédli po návštěvnících i v dalších evropských zemích.

Jestli by mohla Santova laponská vesnička přilákat turisty z Česka, je sporné. I když se obtloustlý šedovlasý kmet v červeném začal prosazovat také ve středu Evropy, tradičního Ježíška se mu zastínit nepodařilo.