Kanada znovu zavedla víza pro české občany. Kanadský velvyslanec v Praze Michael A. Calcott serveru Aktualne.cz řekl, že premiér Jan Fischer a ministři Martin Pecina a Jan Kohout měli potvrzené zavedení víz už od 29. června. Jistý nebyl jen datum zavedení. Původně měla vízová povinnost platit už od 7.července, kvůli technickým problémům byla ale odložena. Přitom ministr zahraničí Jan Kohout ještě v nedělních Otázkách Václava Moravce tvrdil, že pokud zavede Kanada pro Čechy znovu víza, nestane se tak určitě v nejbližších dnech! Pane ministře, to byl "kanadský žertík"?!

S vízovou povinností se poprvé setkali cestující z Prahy s pravidelným odletem v 11:15 hodin. Na letišti u odbavení je o vzniklé situaci informoval imigrační úředník kanadské ambasády. Na letišti ale panoval chaos. 200 cestujících nemělo dostatek informací. Přesto všichni do Kanady odletěli.

Máte koupenou letenku do Kanady, nebo se tam chystáte na dovolenou? Tak pozorně čtěte...

1. Na prvních 48 hodin od zavedení víz ještě platí výjimka. Cestující budou moci přímo na letišti žádat o bezplatné "povolení vstupu" s platností na 90 dnů.

2. Ti, kdo se do Kanady vydají ve čtvrtek nebo později, potřebují "klasické" vízum, které bude stát 75 kanadských dolarů (asi 1240 Kč). Pozor, tento poplatek se v případě neudělení víza nevrací. Formuláře "žádost o vízum“ budou dostupné elektronicky v anglické a francouzské verzi. Žádat o něj je možné například na kanadském konzulátu ve Vídni, kde by mělo být vyřízeno během jednoho dne. V Praze na vízum budete čekat až 12 dní!

3. Cestujícím, kteří se v těchto dnech rozhodnou neodletět do Kanady kvůli znovu zavedené vízové povinnosti, České aerolinie vrátí peníze za letenky. Lidem, kteří již mají koupenou letenku a vízum nedostanou, aerolinie rovněž vrátí peníze.

Česká vláda na kanadská víza odpověděla odvetným opatřením: Zavedla vízovou povinnost pro držitele kanadských diplomatických a služebních pasů. Oznámil to po pondělní mimořádném jednání vlády premiér Jan Fischer. Česko také povolává svého velvyslance v Kanadě zpět do ČR. Praha se v EU odvolá na takzvanou klauzuli solidarity, podle níž může EU také zavést víza pro Kanadu.

Kanada vízovou povinnost pro občany ČR zavedla kvůli zvyšujícímu se počtu žadatelů o azyl z Česka. Kanadské ministerstvo pro imigraci uvedlo, že z České republiky do ní přijíždí druhý nejvyšší počet žadatelů o azyl. Mezi nimi jsou hlavně Romové, kteří se v Česku cítí být diskriminováni.

Chystáte se do Kanady? Překazila vám vízová povinnost plány nebo jste to stihli těsně před zavedením? Napište nám na online@blesk.cz