"Vodopád je vytvořen ze starých vykotlaných stromů a obrostlý exotickými tropickými rostlinami. Nová je i vitrína s orchidejemi a broméliemi, kde tropické klima zajišťuje systém rosení," uvedla vedoucí skleníků Helena Kalusová.

Nový je i orientační systém, který výstaviště vybudovalo spolu s katedrou geoinformatiky z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. "Díky němu získá každý návštěvník ucelený přehled o druhové skladbě rostlin ve sklenících a jejich přesné umístění," dodala Kalusová.

Přes zimu byly skleníky přístupné pouze o víkendech. Skleníky ve Smetanových sadech patří svou rozlohou 3000 metrů čtverečních k největším v Česku. V palmovém, kaktusovém, tropickém a subtropickém skleníku každou roční dobu raší, kvetou a přinášejí plody desítky nejexotičtějších druhů rostlin.

Lidé v nich kromě orchidejí najdou i mnohé rarity. Patří k nim například největší leknín na světě pojmenovaný po královně Viktorii, bujně rostoucí liána mučenka obří, stoletá liána Tetrastigma, mnohaleté fíkusy, původní šedesátiletý datlovník či stoleté kaktusy dovezené z Mexika.

Atmosféra skleníků je navíc obohacena o exotické ptactvo, jež dotváří spolu s kajmanem brýlovým zvaným Fanda krajinu tropických lesů.