Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pláže, příroda, památky: 5 důvodů, proč vyrazit na Tureckou riviéru

/
  • Turecká riviéra
    10. srpna 2018 ● 06:53

    Perfektní pláže, slunce, kvalitní služby, vynikající kuchyně a zajímavé památky v okolí. Kombinace těchto důvodů dělá z Turecké riviéry jedno z nejlepších míst pro letní dovolenou.

  • 1.

    Nejčistší pláže

    Turecké pláže najdou svojí kvalitou jen těžko srovnání. Letos sice nejvíce modrých vlajek za čistotu získalo Španělsko, ale když se podíváme na jednotlivé regiony, vítězí suverénně Turecká riviéra s letovisky jako Antalya, Side či Belek. Jen v tomto regionu je pláží oceněných za čistotu 194. Druhé v evropském žebříčku je portugalské Algarve (84) a třetí španělská Costa Blanca s 62 oceněnými plážemi.

    Turecká riviéra
    Autor: Student Ageny, k.s.

  • 2.

    Příroda i památky

    Okolí Turecké riviéry je doslova prošpikované památkami. Třeba současné Side vyrostlo přímo na rozvalinách římského města. Najdete tu amfiteátr, několik chrámů i římskou agoru. Nedaleko Antalye jsou působivé rozvaliny měst Perge, Termessos a Selge nebo překrásný kaňon Koprulu, který můžete sjet i na raftu.

    Turecká riviéra
    Autor: FTV Prima

  • 3.

    Pestrá kuchyně

    Turecká kuchyně je velmi pestrá. Spojuje v sobě arabskou a středomořskou kuchyni a najdete v ní tak jídla, která znáte z Řecka nebo Balkánu, po boku těch orientálních stejně jako typické speciality. „Místní kuchyně nabízí spoustu druhů pokrmů připravovaných z čerstvých surovin s pro našince exotickými ingrediencemi,“ popisuje Václav Nekvapil z CK Blue Style. „Zatímco u nás si pod pojmem kebab lidé vybaví hlavně döner kebab, v Turecku znamená celou řadu masových jídel,“ upozorňuje.

    Adana kebab (vlevo) a Šiš kebab (vpravo)
    Autor: scom, archiv

    Dejte si kebab

    Kebab se jí po celém světě. Jen v Turecku pod tímto názvem můžete najít okolo čtyřicítky různých pokrmů. Tohle jsou ty nejznámější.

    Iskender kebab – opékané hovězí maso, které se podává na kouscích nakrájeného chleba a bývá polité hustou načervenalou omáčkou a kořeněným jogurtem.

    Šiš kebab – pro našince známé jako špízy, jednotlivé kousky masa jsou na jehle prokládané cibulí, paprikou a rajčaty.

    Adana kebab – ploché podlouhlé karbanátky grilované na ohni, někdy též nazývané kofte, köfte (odtud český název čufty).

    Falafel kebab – vegetariánské karbanátky z cizrny, fazolí fava, česneku, petržele a koriandru a římského kmínu.

  • 4.

    Dostupný luxus

    V Turecku je pro našince levně. Podle průzkumu Unicredit Bank si tu za tisícikorunu nakoupíme tolik, co u nás za 1440 Kč. Výrazně levněji tu seženete kupříkladu oblečení z místní kvalitní bavlny.

    Turecká Riviéra
    Autor: E15

    Země má ale i výhodný poměr cena-výkon při hledání dovolené. „V Turecku je kvalita 4–5hvězdičkových hotelů tradičně vysoká a rozsah a pestrost all inclusive servisu úžasný,“ říká Petr Šatný, marketingový ředitel CK Alexandria. A lidé na to slyší. „Kromě výrazného nárůstu v počtu míst v letadlech, které máme na letošní léto k dispozici, jsme rozšířili i nabídku hotelů. Mimo jiné tu máme letos čtyři klubové hotely s českými animátory,“ dodává.

  • 5.

    300 slunečných dní

    Turecká riviéra se nachází na jižním pobřeží Turecka u Středozemního moře. Pohoří Taurus, které lemuje pobřeží, ji chrání před nepříznivým počasím a dělá z ní jedno z nejteplejších míst Středomoří. Letní sezona tu trvá od května do října, teplota vody stoupá až k 30 °C a je tu okolo 300 slunečných dní v roce. K nejžádanějším oblastem patří letoviska Belek, Alanya, Kemer a Side.

    Video
    Video se připravuje ...

    Dovolená v Turecku Adam Jaroš - archiv autora

    Fotogalerie
    27 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

illyria: Erdogan, islamisti, šaria to jsou 3 hlavní proč tam nejet a nepodporovat ekonomiku islámského státu...

(15. 08. 2018 09:37)

hennessy7: Tvl a dalších 20 důvodů, proč tam nevyrazit.

(15. 08. 2018 07:56)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy