Zatímco Turecká riviéra na jihu země je v hledáčku cestovních kanceláří poměrně dlouhou dobu a ročně na tento 300 kilometrů dlouhý pás pevniny pod pohořím Taurus vyráží statisíce turistů, Egejská riviéra na pomezí Středozemního a Egejského moře byla ještě na konci 80. let 20. století jen pásem chudých rybářských vesniček a malých přístavů.

Naproti tomu dnes jen do letoviska Marmari dorazí každou sezonu asi čtyři sta tisíc turistů. Co způsobilo tak ohromný boom? Místní v tom mají jasno: Dlouhé pláže, malé zátoky, kde může člověk v soukromí strávit celý den, a moře, které si barvou nezadá s tím v Karibiku.

Letovisko Marmaris proslulo nočním životem, který končí až s prvními ranními paprsky.
Autor: FIRO-tour

Modrá laguna Ölüdeniz

Leží tady i jedna z nejfotografovanějších pláží světa. Slavná modrá laguna Ölüdeniz je od moře oddělena úzkou písečnou šíjí a právě ta se pravidelně umisťuje v žebříčku nejkrásnějších pláží planety. Název zátoky v překladu znamená „mrtvé moře“, ale spíš než k absenci života název odkazuje k naprosto klidné hladině laguny.

Jen pozor na to, že za vstup do laguny a na pláž se platí vstupné okolo jednoho eura a při vstupu do vody se v jemném písku čas od času objeví ostrý kamínek. V bezprostředním okolí pláže se navíc nesmí nic stavět, aby nedošlo k narušení prostředí. Proto se sem jezdí na jednodenní výlety a ubytovaní jsou turisté v okolních letoviscích.

Modrá laguna Ölüdeniz je od moře oddělena jazykem písečné pláže.
Autor: FIRO-tour

Poznejte Ölüdeniz z ptačí perspektivy!

Adrenalinoví nadšenci mohou krásu pláže Ölüdeniz a jejího bezprostředního okolí obdivovat z výšky. Z hory Babadag je totiž možné snést se na paraglidu, kdy je člověk zavěšený pod zkušeným průvodcem. Cena tohoto zážitku je poměrně vysoká, ale podle rad zkušenějších se dá usmlouvat i na polovinu.

Fethiye – země světla

Jedním z nich je město Fethiye. Jako prázdninové letovisko je poměrně mladé, historie samotného města je ale víc než bohatá. Fethiye stojí na ruinách města Telmessos, jehož název je prý možné přeložit jako “země světla”. Těžko soudit, jestli je odvozený od toho, že tu v dlouhodobém průměru za celé léto zaprší jen jedenkrát.

Teploty tu na přelomu července a srpna stoupají až k hranici pětatřiceti stupňů, vedro se ale dá bez problémů zvládnout – od moře totiž celý den fouká čerstvý vítr. Současná podoba Fethiye je výrazně ovlivněná zemětřesením, které město postihlo v 50. letech, velká část budov musela být postavena úplně nově. Nicméně obnova se zdařila – důkazem toho může být i fakt, že v roce 2007 britské listy The Guardian a The Times označili právě tohle město za nejpříjemnější světovou destinaci pro strávení dovolené.

Čím se cestuje v Turecku? Dolmušem!

Nejrozšířenější způsob přepravy v Turecku je jízda takzvaným dolmušem. Nepředstavujte si ale nic exotického. Jde vlastně o minibus, který nejezdí podle jízdního řádu, ale podle potřeby. Občas je možné narazit i na označení „sdílené taxi“. Dolmuš má velmi nepravidelné intervaly jízdy, jezdí na kratších trasách a staví tam, kde cestující potřebují. Nevýhodou je ale to, že z autobusového nádraží vyjíždí až v okamžiku, kdy je plný. A takové dvouhodinové čekání v pětatřicetistupňovém vedru není žádný med.

Jen pět kilometrů od Fethiye potom leží letovisko Calis. To je podstatně menší a klidnější než nedaleká Fethiye, prý ideální pro strávení romantické dovolené ve dvou. Samo letovisko se pak na svých webových stránkách prezentuje jako destinace vhodná pro ty, kteří mají problémy s pohybem. Celé město včetně dlouhé oblázkové pláže je totiž jedna velká rovinka.

Noční život v Marmaris

Ve výčtu nejznámějších míst Egejské riviéry už chybí jen letovisko Marmaris – město v hluboké zátoce obklopené borovicovými lesy. I tady platí, že až do konce 80. let byl příjezd turisty vzácností. Dnes je Marmaris významnou základnou pro jachtaře a pověst místního nočního života, který tepe v labyrintu úzkých uliček a na promenádě Kordon, překročila hranice Turecka. Spát se tady chodí se svítáním, pokud vůbec.

Některé pláže na Egejské riviéře si díky své čistotě vysoužily Modrou vlajku EU.
Autor: FIRO-tour

Marmaris je zároveň branou na řecký ostrov Rhodos. Lodě k jeho břehům, které leží až 40 kilometrů od pevniny, vyplouvají z místního přístavu Netsel každý den. Turisté se ale musí připravit na to, že výlet do Řecka vyjde na poměrně vysokou částku. Před naloděním na palubu navíc musí projít hraniční a celní kontrolou.


Inzertní sdělení: Cestovní kancelář FIRO Tour, odborník na dovolenou v Tunisku, Turecku, Egyptě, Řecku, Španělsku a dalších oblíbených destinacích, vybírá ze své nabídky zájezdy Turecko:

 

Hotel Remer

FIRO-tour
Autor: FIRO-tour
Tuto oblíbenou kapacitu doporučujeme klientům všech věkových kategorií a rodinám s dětmi. Za mimořádné ceny si vychutnejte dovolenou v jedné z nejkrásnějších lokalit Turecka.

 

Hotel Majesty Club Tuana

FIRO-tour
Autor: FIRO-tour
Nerušený odpočinek, spousta zábavy a sportovního vyžití uspokojí nároky klientů všech věkových kategorií. Ideální místo pro rodinnou dovolenou v nádherném prostředí Egejské riviéry.

 

Hotel Ölüdeniz Turquise

FIRO-tour
Autor: FIRO-tour
Jedinečný hotel v proslulé oblasti Ölüdeniz, kde se nachází jedna z 20 nejkrásnějších pláží světa. Vřele doporučujeme všem, kteří touží po nádherné přírodě a čistoskvoucím moři.