Peter Lengyel se vydal spolu s kamarády na vrchol Kříváně v únoru. Výstup na skoro dvouapůltisícimetrovou horu ale nebyl v zimě žádný med. Dobrodruhům cestu ztěžoval nejen mráz, ale i led a silný vítr. "S každým zásekem mé ledové sekyry do svahu sem přemýšlel, jestli by vůbec bylo možné zastavit pád z tohoto kluziště," popisuje fotograf na portálu Azylo.com.

Ačkoliv plánovali, že vrchol pokoří během jednoho dne, nepříznivé počasí je nakonec donutilo »zakotvit« v Daxnerově sedle (2 322 m), několik stovek metrů pod vrcholem. Všichni tři se shodli, že vrchol pokoří ráno, až to bude bezpečné a vykopali si svůj dočasný příbytek ve sněhu. "Po několika minutách práce s lopatami, jsme rozčarovaní, ale zabalení v teplém spacáku, pomalu usnuli," pokračuje.

Dobrodruzi byli ráno odměněni neskutečným výjevem. "Vítr naprosto ustal a všude kolem nás zavládlo absolutní ticho. Nad hlavou vidím tmavé mraky, jak tiše objímají vrchol. Pod námi je obrovský oceán mraků zahalených v teplých tónech ranního světla. Jenom tak plynuly; a s několika stovkami kilometrů jasného výhledu mezi oblaky vidím tak daleko, jak oči dovolí. Inverze mraků je tak precizní, že je dokonce zjevné i zakřivení horizontu. Absolutní klid, majestátní ticho, naprostý klid mysli," uvádí dále s tím, že nakonec ani nelitovali, že nedosáhli vrcholu hned první den, protože by o tuhle krásu kvůli mrakům přišli.

Po krátké snídani se kamarádi rozhodli výstup dokončit. Výhled na rodný Liptovský Mikuláš jim sice zastínila oblaka, i tak ale byli se svým výletem naprosto spokojeni. Na jejich úchvatné snímky se můžete podívat v galerii pod článkem.

Video: Úchvatné Slovensko

Chystáte se v létě do Alp? Více informací o dovolené v Rakousku se dočtete zde!


Bedekr pouták
Autor: Blesk - Ramon Hofman

 

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

HRADW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: HRADW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.czwww.platmobilem.cz.

Fotogalerie
12 fotografií