Psal se rok 1965, když se legenda o Měsíční jeskyni zrodila. Tehdy jistý kpt. Antonín Horák napsal do amerického časopisu NSS NEWS (National Speleological Society News) článek o tajemné jeskyni, která se nachází v Levočských horách. Kapitán Horák se tu spolu se svou povstaleckou jednotkou v roce 1944 utkal v lítém boji s německou armádou. Raněné v zákopu je našel místní pastevec Slávek a zavedl je do Měsíční jeskyně, kde je schoval a nosil jim spolu s rodinou jídlo.

„Horák v ní během průzkumu natrefil na rozměrnou tajemnou šachtu na konci jeskyně, která měla tvar půlměsíce a byla složená z jakéhosi neznámého tvrdého kovového a organického materiálu. Jeskyně byla dokonce vyzdobena krápníkovou výzdobou. Opředená byla jakýmsi starým tajemstvím, před kterým měl respekt i Slávek,“ popsal serveru Topky.sk speleolog Stanislav Pavlarčík.

Horák ve svém deníku popsal, že útvar byl cylindrického tvaru, asi 25 metrů vysoký a zcela hladký, podobný sklu. Jeho struktura prý naznačovala, že jde o lidský výtvor zapuštěný do okolní skály. Stěnu údajně tvořilo „něco mezi ocelí, pazourkem a kaučukem“. „Jsem rozumně uvažující člověk ovlivněný akademickým vzděláním, ale musím připustit, že mezi černými saténovými stěnami jsem cítil, jako by mě uchvacovala zvláštní a hrozivá síla,“ napsal ve svém deníku.

Tajemný útvar československého vojáka natolik uchvátil, že se sem podle svých slov vrátil ještě po válce, aby vchod do jeskyně zamaskoval před nepovolanými návštěvníky. Poté ale odešel do exilu, kde v roce 1976 zemřel. Ve zmíněném článku napsal pouze to, že jeskyně se nalézá mezi obcemi Šambron a Jakubany, v okolí vrcholu Siminy (1287,2 m. n. m.). Pro zrození legendy to ale zcela stačilo.

Po jeskyni se pátrá už desítky let, zatím ale bezvýsledně. Hledají ji nejen Slováci a Češi, ale i Američané. „Existenci jeskyně nelze označit jinak než za blaf, fantasmagorii,“ myslí si jeskyňář.