Bardejov se právem pyšní opakovanými prvenstvími v soutěži o nejkrásnější město Slovenska. Jeho dominantou je Radniční náměstí s nádhernými gotickými měšťanskými domy, bazilikou Sv. Egidia a goticko-renesanční radnicí. Náměstí od počátku července zdobí ale i jedna kuriozita - skoro dva metry vysoká hrůzostrašná socha kata s pozvednutou sekerou!

Město ji sem nechalo umístit jako připomínku krvavé historie, Bardejov totiž v polovině 14. století získal od uherského krále Ludvíka I. Velikého právo meče, čili výsadu vykonávat popravy. Nedaleko sochy je i Katův dům, kde kat bydlel a v kostele měl svoji lavici. Socha pochází z restaurátorské a sochařské dílny otce a syna – Martina a Viktora Kutných, kteří opravovali i zmíněný dům a lavici.

„Nová atrakce Bardejova – socha kata, se okamžitě po osazení stala předmětem zájmu návštěvníků. Fotografují se s ní jednotlivci i celé zájezdy domácích a zahraničních turistů. Oblíbenou je hlavně póza s hlavou na špalku, přičemž si pod sekeru neváhají kleknout pro co nejlepší fotografii mladí i starší turisté,“ pochvaluje si ředitel Oblastní organizace cestovního ruchu "ŠARIŠ" – Bardejov Ing. Radomír Jančošek.

Bardejov toho ale krom už zmíněného může turistům nabídnout mnohem více. Neméně významné a zajímavé je i opevnění města. Fortifikační systém Bardejova patří k nejdokonalejším a nejzachovalejším opevněním měst v Evropě. Ozdobou města je také františkánský klášter s kostelem sv. Jana Křtitele a zrekonstruovaný park s fontánou u hradeb v ulici Dlhý rad. Kdo hledá relax, ten by měl určitě navštívit Bardejovské lázně nalézající se zhruba 5 kilometrů od města. V regionu "Šariš" – Bardejov mohou návštěvníci navštívit i Lesnickou naučnou stezku ČIERNA MLÁKA v Bardejovských lázních, či tamní Skanzen – Muzeum lidové architektury, který je nejstarším zařízením svého druhu na Slovensku.

Fotogalerie
8 fotografií