Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Rozmanité Řecko: Která oblast má nejlepší moře?

/
  • Řecko láká turisty.
    10. února 2017 ● 12:07

    Řecko patří tradičně k nejoblíbenějším letním cílům Evropanů. Věděli jste ale, že pevninu a více než dva tisíce ostrovů omývá hned několik moří?

  • 1.

    Jónské moře

    Podle mnohých to nejhezčí v Řecku. Koupat se v něm můžete na západním pobřeží a přilehlých ostrovech. Korfu láká na zámek Achilion císařovny Sissi a úchvatné pláže. Neméně populární je i Zakynthos vyhlášený želvami Caretta Caretta, písečnými plážemi a bujarým nočním životem. Kdo chce něco klidnějšího, může zvolit Lefkadu s fascinujícím západním pobřežím, kde se pláže choulí pod skalami u tyrkysového moře. Na dohled se pak nachází Kefalonia.

    Řecká Kefalonie. Jedno z krásných míst na dovolenou.
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Libyjské moře

    Libyjské moře omývá jižní pobřeží ostrovů Kréta či hornatého skvostu Karpathos s množstvím odlehlých pláží. Některé jsou úplně divoké, u jiných najdete příjemnou taverničku, z níž se line vůně gyrosu, musaky či pečeného skopového, a k tomu zní tradiční řecká hudba. Ve vnitrozemí stojí za návštěvu vesnička Olympos, zdatnější turisté mohou podniknout výstup na nejvyšší vrchol Kali Limni – ocitnou se ve výšce 1215 metrů nad mořem. A to doslova.

    Západ slunce v Řecku.
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Krétské moře

    V Krétském moři, jež je jižní částí toho Egejského, se můžete koupat na největším řeckém ostrově, na kterém vždy část roku žije i spisovatel Robert Fulghum. Hlavními lákadly jsou písečné pláže, cenné historické památky (za všechny zmiňme Mínojský palác Knóssos, který měl 1400 místností) a také příroda – vnitrozemím se táhne hřeben, jehož nejvyšší vrchol Psiloritis má 2453 metrů, atraktivní je i túra 16 kilometrů dlouhou soutěskou Samaria.

    Výhled na krétské moře.
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    Egejské moře

    V něm leží desítky vyhlášených ostrovů. K těm turisticky nejpopulárnějším a nejrušnějším patří Rhodos a Kos. Kdo by zatoužil po něčem klidnějším, může volit mezi ostrovy Samos, Lesbos, Limnos, Thassos či Chios. Mimochodem, migrační krize některým ostrovům paradoxně pomohla. Například Kos je podle mnoha turistů nejuklizenější za posledních deset let – místní politici a hoteliéři se totiž mimořádně snaží, aby sem návštěvníky přilákali.

    Západ slunce v Řecku.
    Autor: archiv Blesku
  • 5.

    Další tipy na výlety

    Fotogalerie
    43 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy