Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Korfu, smaragd Jónského moře: Malebný ostrov láká turisty především na pohostinnost!

/
  • Korfu je smaragdem Jónského moře.
    31. května 2016 ● 20:23

    Rozhodujete se, kde strávíte svou letošní dovolenou a stále nemáte jasno, kam se vydat? Máme pro vás zaručený tip - smaragd Jónského moře, ostrov Korfu! Leží sice nejseverněji ze všech Jónských ostrovů, to by vás ale rozhodně nemělo odradit, naopak. Smaragd se mu přezdívá právě proto, že všude, kam se rozhlédnete, je zeleň. Pokud stejně jako já nepatříte mezi plážové povaleče, ideálním řešením pro vás bude vypůjčení skútru - díky němu si můžete celý ostrov krásně projet a zažít dovolenou, na kterou hned tak nezapomenete. Pojďte se nechat trošku inspirovat, co vše tady vlastně můžete zažít…

  • 1.

    Kopce, kam se podíváš...

    Máte rádi hory? Pak budete Korfu milovat! Slyšíte dobře. Jistě, nečekejte, že budete zdolávat bůhvíjaká převýšení, nejvyšší hora Pantokrator měří něco málo přes 900 metrů, ale jelikož je na severu terén ostrova Korfu dosti kopcovitý s úchvatnými vyhlídkami na nádherné pláže a okolí, zamilují si jej i ti, kterým cesty horským terénem říkají pane. Navíc ani jediný váš pohled neupřete do míst, kde by nebyla zeleň. Na ostrově se nalézá nesčetné množství olivovníků, cypřišů či palem, které vás v kontrastu s tyrkysovým mořem a zlatavými plážemi naprosto uchvátí.


    Za zmínku stojí kouzelné vesničky Doukades, Zigos, Lakones či Pelekas, kde tamní Korfané den co den posedávají u svých domů, kde na každém rohu přechází přes vozovku pes (a rozhlíží se !!!). Rozhodně si během svého putování udělejte zastávku a pobavte se s milými lidmi, kteří i přes svůj pokročilý věk oplývají aspoň základní znalostí anglického jazyka, ruštiny či němčiny. A pokud ne, pak hoďte jazykovou bariéru za hlavu. S radostí vás totiž všichni pohostí ve svých typických tavernách, kde zažijete opravdové gurmánské hody a oproti přímořským střediskům nasytíte své hladové žaludky za polovic.

     

    Osobně jsem si oblíbila vcelku nenápadnou tavernu Elizabeth, která se nachází v blízkosti vyhlášeného střediska Paleokastritsa ve vesničce Doukades. Sama majitelka vás velmi ráda pohostí svým domácím vínem a řeckými specialitami, na které nezapomenete!

    Výhled Bella Vista ve vesničce Lakones
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Nejkrásnější pláže

    Jistě vás zajímá, které pláže jsou na ostrově nejkrásnější. Jakožto člověk, který tento ostrov navštívil již čtyřikrát, vám rozhodně doporučuji západní pobřeží. Milujete -li zlatavé písčité pláže a vlny, rozhodně se vydejte do středisek jako Glyfada, Arillas a již zmiňované Paleokastritsy, kde si také můžete za 10 € půjčit například šlapadlo a vydat se vstříc moři. Dále stojí za návštěvu pláž ve středisku Agios Gordis a Agios Georgios (kde je ale dosti studené moře, nejchladnější z celého ostrova).

     

    Východní pobřeží jsem si pro jeho přílišnou přeplněnost turisty zrovna neoblíbila, ale jste-li literární milovnicí, vydejte se do Kalami, kde svůj život prožili známí spisovatelé bratři Durrelové. Všem obdivovatelům západů slunce radím nevynechat na severozápadním cípu ostrova Logas Sunset Beach.

    Středisko Kalami. V pozadí dům, ve kterém žili bratři Durellové.
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Hlavní město Kerkyra

    Máte-li dost cachtání v moři a romantických vyhlídek, vydejte se do hlavního města Kerkyry. Prakticky ze všech středisek na ostrově se do Kerkyry a zpět dostanete pohodlně tamními autobusy. V dnešním hlavním městě je vidět různorodý vliv Benátčanů, Angličanů i Francouzů. Hlavní dominantou města je Stará pevnost z 10. stol., tzv. mořský hrad s příkopem, který hrad odděloval od ostrova. V letech 1553 - 1558 byl postaven nový hrad, který se tyčí nad severní částí města.

     

    Benátčany k tomuto nutilo další turecké obléhání města, opevnili takto město ze západní strany, později za své vlády nad ostrovem Angličané zesílili obranné valy a vojenská opevnění, vznikla tak Nová pevnost. Kromě historických památek a nezapomenutelného starobylého koloritu nabízí dnešní Kerkyra také velké možnosti zábavy a společenského života. Naleznete zde nepřeberně diskoték, nočních klubů, kde to opravdu žije, i malé klidnější taverny s nabídkou řeckých specialit.

    Hlavní město Kerkyra, v pozadí pobřeží Albánie
    Autor: Profimedia.cz

     

  • 4.

    Tipy na dovolenou

    CHYSTÁTE SE NA DOVOLENOU K MOŘI? TIPY A RADY ČTĚTE ZDE >>

     

    Fotogalerie
    26 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy