Zimní středisko Kreichsberg je při pohledu z parkoviště jen pro pořádné nadšence. Právě spodní část je dějištěm mistrovství světa ve snowboardingu, a tak vás uvítají černé sjezdovky prudké jako stěna a na nich profesionálové a nadšenci pilující akrobatické skoky do obřího polštáře nebo jízdu v U rampě. Po ideálním zimním středisku pro rodiny s dětmi nebo začátečníky ani památky.

Patrový areál vás překvapí

Nenechte se ale zmýlit. Kreichsberg (2002 m n.m.) má totiž hned několik pater. A zatímco v tom spodním jsou jen čtyři prudké černé, označované souhrnně číslem 1, v horních patrech, které zespoda nevidíte, najdete 18 sjezdovek všech obtížností. Celkově 42 kilometrů. Areál je o to větší, že řada sjezdovek se různě rozdvojuje a proplétá, kromě základní má i variantu a až c, takže ve skutečnosti je tu sjezdovek mnohem více, než by se z pouhých čísel zdálo. Rodiny s dětmi tak mohou využívat nádherně široké modré sjezdovky ve středu areálu, kde najdete několik restaurací, magické koberce, lyžařské kino, dinopark, funpark nebo měřenou sjezdovku a další zábavné prvky. Obrovskou výhodou spletitého areálu je, že se tu sice můžete ztratit, ale ne na dlouho. Celá síť Kreichsbergských sjezdovek končí jen v jednom bodě, dole u parkoviště.

Spletitá síť plná zábavy

Klasičtí lyžaři si mohou užívat na širokých červených a černých sjezdovkách obsluhovaných šestisedačkou a desetimístnou gondolou, a pro extra zážitek vyrazit na samý okraj areálu, samostatný kopec Rosenkranz (2118 m n.m.). Z holého oblého vrchu se do střední části areálu spouští spletitou sítí remízků a dřevěných ohrad hned několik bohatě rozvětvených černých a červených sjezdovek. Ten, komu nevadí, že místo desetimístné gondoly na Rosenkranz jezdí jen promrzlá dvousedačka, tu zažije opravdový lyžařský ráj. I po poledni tu můžete jako první prořezávat perfektní manšestr a oddávat se výhledům do širokého údolí, aniž byste se vyhýbali davům.

Schwarzenbergské Murau

Užijí si tu i nelyžaři. Centrum regionu, malebné městečko Murau má především pro Čechy dvě extrémně zajímavé věci. První z nich je sídlo českého šlechtického rodu Schwarzenbergů, kteří na zámku, jenž se nad městem tyčí, bydlí už 400 let. A v létě tu dokonce můžete absolvovat i komentovanou prohlídku. Český politik Karel a jeho žena Therese ve městě zvelebují nejen své sídlo, ale i veřejné prostory, a těší se u zdejších obyvatel zvláštní úcty.

Pivní hvězda Murauer

Druhým magnetem města Murau je místní pivovar Murauer. A to nejen kvůli moderním interaktivním prohlídkám, kde vás donutí pivo vnímat všemi smysly, tedy kupříkladu i poslouchat. Navštívit byste ho měli především kvůli tomu, co tu vaří. Jen loni vyhrál pivovar okolo dvacítky cen na soutěžích jako World Beer Awards, European Beer Star, International Craft Beer Awards nebo DLG. Zlaté medaile tu mají nejen běžná piva jako březňák a weissbier, ale i speciality, jako meruňkovo-bezový radler. Pokud vás proces výroby piva nezajímá, můžete zdejší zlatavý mok rovnou ochutnat v nedaleké Bier Apotheke, pivní lékárně, kde kromě jídla a pití seženete i pivní dárky a kosmetiku.

Nejčistší příroda

I pro samotné Rakušany má okolí Murau velký význam. Město je považováno za místo s nejčistším vzduchem v celém Rakousku, a proto tu v minulosti vzniklo i sanatorium na léčbu dýchacích problémů. Čistotu vzduchu potvrzuje i největší výskyt vzácné a náchylné borovice limby, jejíž vonné dřevo se používá v typických rakouských interiérech a z mladých šišek se dělá likér „Zirbenschnaps“ s chutí po jehličí. Ten za svou typickou specialitu považují snad po celých Alpách, ale právě v Murtalu je těchto borovic nejvíc v Evropě.

Kam se vydat?

15. a 16. prosinec – Familyskifest

11. a 12. leden – Světový pohár FIS Snowboard Slopestyle

12. leden – den snowboardování zdarma

16. a 17. leden - FIS Freestyle Europacup