Seefeld je skvělým výchozím bodem pro procházky do chráněné krajinné oblasti. A právě na podzim zde příroda hraje všemi barvami. Dramatické jsou kontrasty šedých skalisek a červeného a oranžového listí, které líně opadavá z listnatých stromů a odráží se v modrých hladinách jezer a řek. Nejlepší je tato podívaná za východu nebo západu slunce.

Pokud rádi fotíte přírodu a chcete si pořídit dechberoucí snímky, vyrazte do největší přírodní rezervace Rakouska Naturpark Karwendel. Pokud v tom nejste úplně zdatní, nezoufejte, můžete se tu přihlásit na fotokurz, kde vás vše naučí. Jeden takový vede třeba Heinz Zak, který se proslavil fotografiemi známých horolezců, mimo jiné i Čecha Adama Ondry. 

Nicméně zde nepotkáte jen nadšence fotografování. Patříte-li k fanouškům cyklistiky, pak věřte, že tady si také přijdete na své. Rezervace je protkána cyklistickou stezkou, kde na vás čeká trasa podél řeky Isar a vede až k rozervaným hřebenům, strmým stěnám, skalním branám a věžím. Nechybí horské chaty, kde si můžete dopřát zasloužené občerstvení. K vyhlášeným patří tyrolský talíř. Ochutnáte místní speciality – sušenou šunku, sýry nebo klobásy s nakládanými papričkami a okurkami. Jako dezert zkuste Kaiserschmarrn, což je něco jako roztrhané palačinky s rozinkami. Podává se s jablečným a švestkovým pyré.

Masivy, potoky i louky

Dalším skvělým tipem na výlet je nedaleká vesnička Leutasch, odkud se můžete vydat krásnou procházkou údolím Gaistal. Pohledy na horské masivy, prudce se řítící potoky a hlavně nádherné alpské louky vás budou zastavovat každou chvíli. Sluncem drsně rozpáleným a vodou rozvrásněným údolím pod majestátní hory Hohe Munde lze pěšky či na kole proklouznout až do Ehrwaldu, odkud vede lanovka na nejvyšší horu sousedního Německa Zugspitze (2962 m). Procházku můžete zakončit opět v Leutaschi, kde se nachází muzeum tamního spisovatele Ludwiga Ganghofera.

Móda, erotika i tyrolské pivo

Nicméně i procházka samotným Seefeldem stojí za to. Přezdívá se mu americký Aspen, protože obchody prodávají světoznámé značky, v ulicích se procházejí paničky předvádějící poslední módu. Hotely mají nejrůznější zaměření. Například Alpenhotel fall in love je určen pro zamilované páry. Srdce uvidíte všude a na pokoji má každý k dispozici balíček s erotickými pomůckami. Ovšem nejvyhlášenější je Klosterbrau, což byl kdysi klášter. Nyní má překrásné wellness a točí vlastní pivo. Hotel Seespitz-Zeit se zase může pochlubit vlastní pláží u jezera, kam na podzim skáčou naháči přímo ze zdejší sauny. V místních restauracích si pak můžete vychutnat dýňovou sezonu. Například v Tiroler Weinstube ochutnáte dýňovou polévku nebo zmrzlinu s dýňovým olejem. Kdybyste si ale chtěli užít něco opravdu luxusního, pak si zajděte do restaurace Kracherlemoos. Ochutnáte-li místní sýrové špecle nebo jablečný štrúdl se šlehačkou, budete se rozplývat ještě víc! Aby vám pak slehlo, projděte se po okolí. Stačí vyjít jen kousek za okraj vesničky a objevíte seskupení menhirů.

Rady na cestu:

  • Seefeld najdete v horách jen kousek za Innsbruckem. Kdo by nechtěl platit dálniční známku za 8 eur, může jet přes německý přechod Garmisch-Partenkirchen. Cesta není tak pohodlná jako po dálnici, zato si užijete hezčích výhledů a je to blíž, zhruba o 70 km. Cesta autem z Prahy je dlouhá 581 km, z Brna 623 km.
  • Do Leutasche míří tři silnice: z východu starou soutěskou ze sousedního německého Mittenwaldu, z jihu pak ze Seefeldu či ostře stoupajícími serpentinami z údolního Telfsu. Na západ už žádná cesta nevede. Silnice – po zaplacení vstupního poplatku pro auta – končí na parkovišti Salzbach pod hřebenem Mieminger Kette, z jehož druhé strany se ve slunečné plošině točil oblíbený rakouský televizní seriál Doktor z hor.
  • Více informací o Seefeldu najdete zde, či v češtině zde.

Fotogalerie
12 fotografií