Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tři tváře Itálie: Hory, pláže a záplava památek!

/
  • Tři tváře Itálie: Hory, pláže a záplava památek!
    15. července 2017 ● 14:15

    Jen loni do Itálie podle statistiků zamířilo přes půl milionu Čechů na výlet delší než čtyři dni. Turisty sem láká nepřeberné množství památek/stop historie, 7600 kilometrů pobřeží a příroda nabízející rozmanitosti od nejvyšší hory kontinentu, přes činné sopky až po jedny z nejkrásnějších pláží světa. Blesk vybral tři populární místa, která stojí za návštěvu. Každé je tak jiné, že je až s podivem, že patří do stejné země.

  • 1.

    Jižní Tyrolsko

    V italských Dolomitech v Jižním Tyrolsku najdete jedny z nejkrásnějších evropských hor. Spojuje se tu čistá příroda Alp a italská pohostinnost s nádechem Středomoří.

    Vyznavačům pěší turistiky se tu nabízí přes 16 000 kilometrů značených cest panenskou přírodou, která je zařazena na seznam UNESCO. Na své si ale přijdou i cyklisté a labužníci. Vždyť právě tady jsou stejně doma knedlíky a špek jako špagety a víno. Symbolem Dolomit je skalní útvar Tre Cime di Lavaredo (2999 m n. m.).

    Kolem něj se vine jedna z nejkrásnějších tras Dolomit, vedoucí z chaty Rifugio Auronzo. Dalším z významných míst je i muzeum místního rodáka, horolezce Reinholda Messnera, na vrchu Kronplatz (2275 m n. m.).

    Unikátní supermoderní stavbu zapuštěnou do skály projektovala britská architektka Zaha Hadid (†65). Nadšenci mohou z vrcholu Kronplatzu sjet i na kole po nejznámější downhillové trati Jižního Tyrolska Herrnsteig.

    Tre Cime di Lavaredo v Jižním Tyrolsku
    Autor: Foto: scom, smg

  • 2.

    Sardinie

    Smaragdový ostrov nebo Karibik Středomoří. Tak je často nazýván druhý největší italský ostrov. Částečně díky bujné zelené vegetaci i průzračné vodě modrozelené barvy. Na pobřeží dlouhém 2400 kilometrů se střídají útesy a skaliska porostlá piniemi s širokými pásy sněhobílých pláží.

    Jedním z nejpopulárnějších míst ostrova je Costa Smeralda (Smaragdové pobřeží) na severu. Do místního letoviska Porto Cervo míří luxusní jachty a schází se zde evropská smetánka. I proto tu najdete řadu butiků světových značek a stylové restaurace a kavárny. Proslulou lokalitou Smaragdového pobřeží je i nedaleká Baja Sardinia a Palau, obklopené jedněmi z nejkrásnějších pláží na ostrově.

    Rodiny zase ocení jih ostrova s letovisky Chia a Santa Margherita di Pula, kde si můžete dosyta užít lákadel od vodních sportů a akvaparků, přes památky a vykopávky v okolí města Pula až po pozorování plameňáků či orlů skalních.

     

    Pláž u města Chia na Sardinii
    Autor: Foto: scom, smg

  • 3.

    Sicílie

    Největší italský ostrov patří i k nejteplejším místům Itálie. A také k těm nejrozmanitějším. V bohaté historii ostrova se otiskly snad všechny velké civilizace od Řeků a Kartaginců přes Římany, Normany, Araby a Francouze. Tento mix vytváří na ostrově svébytnou atmosféru, kterou nikde jinde nenajdete.

    Prozkoumávat ji můžete v překrásných městech Taormina, Catania, Trapani nebo Syrakusy i v hlavním městě Palermo. Milovníci plážového povalování tu najdou romantické zátoky s čistým mořem, které je díky skvělé viditelnosti vhodné i pro potápění a šnorchlování. Pro sportovně založené je bezpochyby největší zajímavostí ostrova sopka Etna, vysoká 3370 m, která je zároveň nejvyšší sopkou Evropy.

    Přestože je ostrov u turistů velmi oblíbený, řada míst je tu neprobádaná a neposkvrněná turismem. Vyplatí se proto půjčit si vůz a po obrovském ostrově se porozhlédnout. Najdete tak kupříkladu přírodní park Zingaro poblíž vesnice Tonnara di Scopello na severu ostrova. Nejsou tu hotely ani silnice, jen desítky kilometrů pěších stezek podél pobřeží lemovaného řadou kamenitých zátok s písečnými plážemi vhodnými ke koupání.

    Náměstí Piazza Pretoria v Palermu na Sicílii
    Autor: Foto: scom, smg
  • 4.

    Objevte Itálii!

    VIDEO: Podívejte se na krásu Itálie v krátkém sestřihu

    Fotogalerie
    48 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

bibijana: Přesně tak!!!Itálie plánuje udělit tzv. uprchlíkům víza, aby mohli legálně jít dál do EÚ. Itálii je třeba bojkotovat, jak z hlediska turistiky, tak i hospodářsky. 

(15. 07. 2017 22:03)

agfor:  Další tváří jsou uprdlíci, které si makaróni vozí z Afriky domů (a chtějí, abychom je živili), jejich smrad a nemoce.

(15. 07. 2017 17:35)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy