Let do Tuniska zvládnou i malé děti nebo důchodci. Trvá totiž necelé 2,5 hodiny, a uteče vám rychleji než cesta z Prahy do Brna. My jsme přistáli na letišti v Monastiru, odkud jsme se po nových dálnicích a silnicích evropské kvality lemovanými olivovníky, kamennými zídkami a opunciemi dostali pohodlně do Sousse.

Sousse

Součástí čtvrtmilionového Sousse je rozsáhlá hotelová zóna na desítky kilometrů dlouhé pláži. Rozhodně si nenechte ujít výlet do historického centra města, mediny, která je chráněná UNESCO. Je celá obehnaná zdí, plná křivolakých uliček, lidského mumraje, barev a všemožných zvuků, vůní i chutí ze stánků trhovců se vším možným. Vévodí jí dvě stavby - pevnost Kasbah s muzeem a opevněný klášter Ribat s věží, odkud je krásný výhled. Určitě si zajděte i na kávu nebo čaj do jedné z restaurací s terasou na střeše. Dalším perfektním místem na procházku je Port El Kantaui. Obchůdky, hotely, restaurace a kavárny v bíle omítnutých domech tu obkružují marinu luxusních jachet a výletních lodí.

Súsa (Sousse)
Autor: Wikipedia
Kartágo

Každý, kdo navštíví Tunisko, by měl vidět Kartágo. A to i přesto, že město bylo dvakrát dokonale zničeno. Původní punské na pahorku Byrsa Římany, a to římské zas Araby. Kromě rozvalin Antoniových lázní tu v podstatě zůstalo jen pár kamenů na kameni. Když si ale právě tady připomenete příběh Hamilkara a Hannibala a zahledíte se do okolí, rozehraje se vám historie před očima a užijete si každý krok a pohled.

Rozvaliny Antoniových lázní v Kartágu
Autor: archiv autora, CK Blue Style

Sidi Bou Said

Pár kilometrů od Kartága shlíží na zátoku modrobílé městečko Sidi Bou Said. Kamenné uličky v něm vytváří terasovitý labyrint plný zákoutí a výhledů na město a zátoku. Město je památkou UNESCO, natáčel se tu slavný film Angelika a sultán a učarovalo i malířům jako Klee, Matisse, nebo Kandinsky. Tunis, který je označován za Paříž Afriky, má právě v Sidi Bou Said svůj Montmartre.

Sidi Bou Said
Autor: archiv autora, CK Blue Style

El-Džem

Třetí největší koloseum antického světa je obdivuhodně zachovalé. Do jeho hlediště se původně vměstnalo až 35 tisíc diváků. A jestli je vám povědomé, není se čemu divit. Stavělo se podle vzoru toho římského a stálo předlohou tomu počítačově vytvořenému ve filmu Gladiátor.

El-Džem
Autor: archiv autora, CK Blue Style

Pálivá chuť Cap Bon

Tuniská kuchyně je fenomén. Spojuje se v ní totiž africká exotika s vlivem Evropy a především Francie. Najdete tu francouzská pekařství a na tržišti v Sousse třeba i čerstvé hlemýždě. Zdomácněly tu i špagety a plněné těstoviny, vlivem Sicílie, která je na dohled z poloostrova Cap Bon. Poloostrov sám je rodištěm paprikové pasty harissa, typické ingredience místní kuchyně. „Tunisané ji jedí po celý den, k jakémukoliv jídlu,“ říká Kateřina Dušková z Tuniské centrály cestovního ruchu. Nejlepší přitom nezískáte v supermarketu, ale v manufakturách v okolí města Nabeul, které je centrem výroby keramiky a harissy.

Základ harissy tvoří sušené papriky pomleté s česnekem a solí.
Autor: archiv autora, CK Blue Style

Nákupy

Nákupy v Tunisku jsou díky silné koruně a slabému dináru pro Čechy jako sen. Musíte ale opustit hotelový resort, kde jsou ceny přizpůsobené evropským a vydat se mezi místní s průměrným platem okolo 4000 Kč. V zapadlých kavárničkách koupíte kávu nebo mátový čaj i za půl dináru (4,50 Kč), a v obchodech s pevnými cenami hmoždíř z olivového dřeva, šátek nebo tričko za 10 dinárů (90 Kč) a koženou kabelku za necelých 700 Kč. Usmlouvat jde vše i levněji. Užijí si tu i kuřáci, kteří za krabičku zaplatí 35 až 70 korun. Vyznavače plážových sportů zas potěší čtvrt hodinka na padáku taženém lodí za 350 Kč. To je polovina ceny v Chorvatsku a čtvrtina ceny ve Španělsku.

Nákupy v Tunisku jsou díky silné koruně a slabému dináru pro Čechy jako sen.
Autor: archiv autora, CK Blue Style

Znovu na výsluní

Po několikaleté pauze se Tunisko znovu vrací do popředí zájmu evropských turistů. A důvodem je cena a kvalita. „Hotely, jako tady, za stejné peníze v Řecku neseženete,“ vysvětluje Lenka Pátek z CK Bluestyle. „Populární u dospělých Čechů jsou třeba hotely adult-only, tedy bez dětí, u rodin zas vedou hotely s českými animátory,“ doplňuje.

Ještě před sezonou Tunisko zlákalo i několik známých Čechů. Jak se jim pod africkým sluncem líbilo?

Kristina Kloubková (moderátorka) – Líbilo se mi tam moc. Před několika lety jsem byla na Djerbě, ale pevninské Tunisko je úplně jiné. Jsem romantička a třeba město, kde se natáčela Angelika, mě úplně okouzlilo.

Kristina Kloubková v Tunisku
Autor: archiv autora, CK Blue Style

Václav Kuneš (tanečník, choreograf) – V Tunisku jsem byl poprvé a musím říci, že jsem uchvácen. Určitě se sem hodlám vrátit a přemýšlím, že bych sem poslal i svou mamku.

Jaro Smejkal (zpěvák) – V Tunisku jsem byl letos podruhé. Hrozně mě zaujalo koloseum v El Jem. Dosud jsem si ho spojoval jen s Římem, ale tohle bylo impozantní. Stejně tak i barevné městečko Sidi Bou Said. Také mi tam strašně chutnalo, a jelikož jsem vinař, musím ocenit i tamní víno. Bylo výborné. I v kuchyni je tam opravdu znát ta bývalá francouzská kolonie.

Fotogalerie
40 fotografií