Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Podzimní exotika: 5 tipů, kam se vypravit po prázdninách!

/
  • Podzimní exotika: 5 tipů, kam se vypravit po prázdninách!
    19. září 2017 ● 06:58

    Léto už je nejspíš definitivně za námi a vy už pokukujete, kam byste ještě mohli vyrazit? Říkat tomu můžeme třeba cestovatelský podzim a vězte, že dovolená v tomto období skýtá spoustu výhod. Tady jsou tipy, kde si vychutnat ideální počasí, památky bez front, obsluhu bez stresu a nákupy za skvělé ceny. Na Srí Lance, Madeiře nebo v Kanadě totiž podzimem sezona nekončí a tržnice jsou výletem do exotického světa vůní, chutí i nápadů, kam může zavítat opravdu každý.

  • 1.

    SRÍ LANKA: MYSTICKÝ KOUT ASIE

    Proč se vydávat na druhý konec světa a trávit hodiny v letadle, abyste viděli ostrovní stát v jihovýchodní Asii? Exotická Srí Lanka za tu trochu delší cestu v mracích stojí. A čím si vás získá? Největším bohatstvím chudé země jsou národní parky s labyrintem vodních toků a průzračnými lagunami, ale i slony a leopardy. Čajové plantáže, rybářské vesničky nebo večery s tradičním tancem vás pak přesunou do atmosféry, kterou svou milou povahou dotváří místní obyvatelé.

    Srí Lanka
    Autor: scom
     

    Náš tip: Good Market je trh, který se koná každou neděli v Kolombu od 10 do 18 h. Krom jídla na něm zakoupíte třeba nábytek, tradiční výrobky nebo výlet na slonech. Místní pak mezi sebou směňují především zvířata. Myšlenkou trhu je, že dobré produkty patří do rukou dobrým lidem a každý je vítán.

    Trhy na Srí Lance
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    MALEDIVY: MALÁ ZEMĚ, VELKÉ DIVY

    Exotická dovolená jako z dobrodružných románů. To jsou Maledivy. Jejich návštěva je sice finančně náročnější než cesta do Chorvatska, ale už dávno nejsou rajské ostrovy v Indickém oceánu jen výsadou bohatých. Nekonečné pláže vám dopřejí soukromí, potápět se můžete s 26 druhy žraloků či s mořskými želvami a ohřát se na slunci při stabilních teplotách okolo třicítky. To vše bez víz, povinného očkování a jiných povinností, které obvykle exotika vyžaduje.


     

    Náš tip: Na rybím trhu Male Fish Market můžete nakouknout pod ruce místním rybářům. Ideální je přijít již brzy ráno, kdy rybáři přivážejí ty nejčerstvější a nejzajímavější úlovky. Těšit se tak můžete na spoustu druhů ryb, ale i metrové tuňáky.

    Male Fish Market na Maledivách
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    KANADA: DOMOV JAVOROVÉHO SIRUPU

    Kanada, země javorového listu, je po Ruské federaci druhou největší zemí světa, přesto si zachovává svůj osobitý ráz a pro Evropana zvláštní kouzlo. Její hlavní výsadou je ale právě díky velké rozloze rozmanitost. Ohromí vás polární záře, hluboká jezera, národní parky, přírodní rezervace, panenská příroda bez stop civilizace, ale i velkoměsta s nádechem Francie – Toronto, Ottawa nebo Montréal.

     

    Kanada
    Autor: Instagram Victor Aerden

    Náš tip: Jean-Talon Market se nachází v Montréalu a je otevřen každý den. Najdete tady směsici všeho, co si jen dokážete představit, od jídla až po domácí potřeby a nechybí ani piknikový plac. Mimo trhy se tady pořádají zajímavé festivaly – humří, pivní, vinné...

    Jean-Talon Market v Montréalu
    Autor: Shutterstock

  • 4.

    JAPONSKO: TAK JINÉ, TAK DOKONALÉ…

    Japonsko je naprosto odlišné od všech zemí, které jste dosud navštívili. Velkou část své historie totiž fungovalo v naprosté izolaci od okolního světa. Země vycházejícího slunce je proto silným zážitkem, který jen umocňují rozkvetlé květy sakury, vůně čaje, ale i mrakodrapy šplhající do nebe a typický japonský workoholismus. Města tepají v rychlém tempu, mimo ně vás naopak čeká zenový klid buddhistických chrámů a obdivuhodná zdvořilost místních.

    Japonsko
    Autor: shutterstock.com
     

    Náš tip: Trh Cukidži v Tokiu je největším rybím trhem na světě a skvělým místem, kde ochutnat to nejčerstvější suši. Uvidíte neuvěřitelnou škálu mořských živočichů od fialových chobotnic a mořských ježků přes úhoře a lososy až po ústřice, kraby a mušle. Nenechte si ujít rybí aukci, a zejména pak dražbu ohrožených tuňáků.

    Trh Cukidži v Tokiu
    Autor: Shutterstock

  • 5.

    MADEIRA: EXOTIKA S VELKÝM E

    Přezdívá se jí ostrov věčného jara a svým návštěvníkům dopřává nejen jaro po celý rok, ale i pečlivě opečovávané vavřínové lesy nebo důmyslný systém zavlažování, tzv. levády, který dnes kopírují turistické trasy. Ty vás zavedou na nejzajímavější místa ostrova, odlehlé pláže, k vodopádům nebo vyhlídkám. Východ slunce si však nenechte ujít z vrcholku některé z místních hor, kam se můžete vydat s průvodcem lehkou trekovou túrou.

    Autor: 
     

    Náš tip: Exotické ovoce, které u nás rozhodně nenajdete, to je největší lákadlo dvoupatrové tržnice Workers’ Market. Ceny jsou velmi přívětivé, ale ochutnávkám zdarma se nebraňte. Nechybí ani ryby od místních rybářů a speciality zdejší kuchyně.

    Workers’ Market na Madeiře
    Autor: Shutterstock
  • 6.

    Galerie

    Fotogalerie
    63 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy