Pro dovolenou jsou španělské ostrovy perfektní. Teploty se tu celoročně pohybují mezi 20 °C a 30 °C. A navíc jsou tu nadprůměrně komfortní hotely, udržované pláže a pestrá kuchyně.

U většiny ostrovů pak platí, že na severu je spíše vlhko a na jihu horko. Proto leží většina letovisek v jižní části ostrovů. Díky vulkanickému původu ostrovů tu příroda vykouzlila ty nejbizarnější barevné skalní útvary.

Třeba na Lanzarote pláže s černým vulkanickým pískem chrání UNESCO. Písečné duny Kanárských ostrovů si přitom nezadají se 100 km vzdálenou Saharou.

Příroda ostrovů je neskutečně bohatá. I díky této různorodosti se ostrovu Gran Canaria přezdívá nejmenší kontinent. Sever a západ je plný stromů a zeleně, jih se podobá saharské poušti a mezi tím jsou hory, z nichž nejvyšší Pico de las Nievas (Sněžná hora) dosahuje 1949 m. n. m.

Místní údolí Fataga je považováno za evropskou obdobu Grand Canyonu. Nejvyšší hora Tenerife, Pico del Teide (3718 m. n. m.), je zase nejvyšší horou celého Španělska a pokrývá ji sníh, i když na nedalekých banánových plantážích panují letní tropy.

Na ostrově La Gomera u Tenerife pak najdeme poslední evropský deštný prales Garajonay. Ostrovy potěší i milovníky záhad. Kultura pravěkého národa Guanche na ostrově Tenerife za sebou zanechala kupříkladu tajemné pyramidy i mumie.

Na ostrovech si přitom můžeme připadat jako v galerii pod širým nebem. Kupříkladu na Lanzarote, které místní umělec Cesar Manrique obohatil o nepřeberné množství soch, maleb i unikátní architekturu.

Loňskou novinkou na Lanzarote je podmořské Museo Atlantico, kde je při potápění k vidění 400 soch lidí a rostlin. Na ostrově Fuerteventura zase vidíme na železných tyčích ve vzduchu kostry velryb různých druhů, které vyvrhlo moře.

Tenerife

Největší a nejživější letoviska ostrova jsou Playa de las Américas a Los Cristianos. Kromě dokonalých pláží tu najdeme i bohaté možnosti sportu a nočního života. Navštívit se dají i národní park Caňadas del Teide, vyhlášené zoologické zahrady Loro Parque a Parque las Águilas, velbloudí safari nebo výlet ponorkou Yellow Submarine.

Grand Canaria

Je to nejnavštěvovanější ostrov souostroví. Mezi nejkrásnější místa ostrova patří letoviska Maspalomas a Playa del Inglés s dunami jemného písku navátého ze Sahary. Přístaviště Puerto Mogán s kanály připomíná italské Benátky. Oblíbený je i místní akvapark Aqualand Maspalomas, který je největší na celých ostrovech.

Fuerteventura

Jeden z nejkrásnějších kanárských ostrovů, především díky dokonalým plážím. Ty se rozkládají na jižním poloostrově Jandía a severozápadním pobřeží kolem přírodního parku Dunas de Corralejo. Na své si tu přijdou i nudisté, opalování bez plavek je tu běžné. Kromě luxusních letovisek, kterých je tu požehnaně, si zábavu můžete užít i v na toboganech a skluzavkách v místním vyhlášeném akvaparku Baku Water Park.

Lanzarote

Ostrov je biosférickou rezervací. Najdete tu překrásné jeskyně, pestrobarevné zahrady, zelené palmy, rozlehlá kaktusová pole i lávové vinice. Největším letoviskem je Puerto del Carmen s 5kilometrovou pláží se zlatavým pískem. Významné jsou i Playa Blanca a Costa Teguise, kam se létá slunit i španělská královská rodina.

Kanárské ostrovy

  • Hlavní město: Las Palmas
  • Měna: Euro
  • Jazyk: Španělština
  • Délka letu: 5 h
  • Časový posun: -1 hodina

 

Fotogalerie
21 fotografií