Pokud se vydáte do Tuniska, zažijete něco výjimečného, poznáte zcela jinou kulturu, naprosto rozdílný způsob života. Tato země je skutečně plná barev a vůní, nechybí jí nádherné moře, fascinující je Sahara, turisty ale čeká i luxus a pohodlí v perfektně vybavených a připravených hotelových komplexech. Tunisko je v tomto ohledu naprosto skvělou destinací v poměru úroveň a kvalita služeb versus cena. Těžko najít další destinaci, která za tak atraktivní ceny nabídne tolik výhod.

SKVĚLÉ SLUŽBY

Tunisko je oblíbenou dovolenkovou lokalitou již několik let, a to o proto, že hotelové komplexy zde nabízejí skvělé služby a výbornou kuchyni. Ta je díky historii této země „šmrnclá“ kuchyní francouzskou. Navíc téměř v každém hotelu naleznete krásné bazény s akvaparky nebo alespoň několika skluzavkami, což je skvělá okolnost zejména pro rodiny s dětmi. Ve vybraných hotelech jsou ale připraveni také česky mluvící animátoři, kteří chystají zábavné programy pro děti a rodičům tak umožní strávit pár chvil o samotě.

Autor: Shutterstock

TO MUSÍTE VIDĚT!

Byla by ale škoda strávit dovolenou je v hotelovém resortu, byť nabízí dostatek pohodlí, služeb i zábavy. Za vidění stojí bezesporu úchvatná Sahara. Vydejte se tak například na dvoudenní výlet s přenocováním v oáze Ksar Ghilane. Tam zažijete „opravdovou“ Saharu s nekonečnými písečnými dunami a v noci dech beroucí hvězdami poseté nebe.

Doporučit lze i návštěvu krokodýlí farmy na ostrově Djerba, která patří k největším ve středomoří. Když budete mít štěstí, uvidíte také, jak se krmí.

Nechat byste si neměli ujít ani návštěvu Kartága nebo El Djem – římské koloseum pocházející z 3.tisíciletí př. n. l.

CHUTĚ A VŮNĚ NA PAMÁTKU

A co si přivézt jako suvenýr? Z Djerby byste určitě neměli odjet bez toho, aniž byste navštívili místní trh, tzv. Souk. Zde nakoupíte výborné koření, olivový olej  nebo unikátní harisu, což je pasta z pálivých papriček. Tunisko má také vynikající datle, nejlepší jsou ty z oblasti Tozeur, které patří k nejlepším na světě vůbec. Říká se jim „prsty světla“.

Milovníci vína by měli navštívit Magazin Generale, což je obchod, kde se dá zakoupit alkohol. Doporučujeme zn. Magon. Jejich růžové nebo červené víno je bezkonkurenční a pořídíte ho asi za 22 tuniských dinárů (TND), což je přibližně 290 Kč.

Autor: Shutterstock

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Tuniská republika:

Počet obyvatel: 10 886 500 (r. 2014)

Hlavní město: Tunis (2,3 miliónu obyvatel)

Měna: tuniský dinár (TND) = 1000 milimů

Kurz: 1 TND = cca 13 Kč

Jazyk: arabština a francouzština

Teploty v květnu: vzduch 25, voda 22 oC, v červnu 30/24, v červenci 34/27, v srpnu 34/28