Na Kubě je právě teď příjemné léto – vzduch má 26 stupňů, voda tak 24. A když jsme u těch číselných údajů – čtrnáctidenní zájezd s polopenzí včetně poplatků
koupíte v last minute od zhruba 25 tisíc korun, častěji se ale cena s all in – a to i při koupi na poslední chvíli – pohybuje v rozmezí 40 až 50 tisíc. A kam se na Kubě podívat? Tady jsou naše tři tipy.

Za majorem Hradcem

V tomto hotelu se točil seriál 30 případů majora Zemana.
Autor: archiv Blesku
Hotel Loz Jasmines ve vesnici Viňáles představuje pro místní vrchol přepychu, pro Čechy symbol spolupráce normalizační kinematografie s kubánskými přáteli. V exotické scenérii pohoří Viňáles se natáčely dva díly seriálu 30 případů majora Zemana. Pro tyto účely byl hotel přejmenován na Bella Vista, v bazénu si tu užíval Rudolf Jelínek coby agent Hradec a personál si tu na štáb stále pamatuje. Růžová stavba stojí na vrcholu pohoří, z něhož je pohádkový výhled do údolí, a na poměry chudého venkova skýtá jednu z lepších možností ubytování.

Cukrový Trinidad

Jedno z nejstarších kubánských měst, zapsané v roce 1988 na seznam kulturního dědictví UNESCO. Charakteristické jsou pro něj maximálně několikapatrové koloniální domky s barevnou fasádou. Kolem jsou rozsáhlá pole s cukrovou třtinou, místní podnikavci také nabízejí řadu výletů do okolí - většinou koňmo a na zvířatech v různém stadiu podvyživenosti.

Havana

Kdysi bohaté koloniální město s velkoryse pojatou architekturou, širokými ulicemi a krásnými palácovými domy. Po kubánské revoluci Fidela Castra (88) jej však bohatí majitelé opustili, emigrovali na »Západ« – tedy v tomto případě spíše na sever, a jejich místo zaujala početná vlna přistěhovalců. Paláce dnes často připomínají vybydlené squaty, přestože jejich obyvatelé září čistotou.

Kuba má nádherné pláže.
Autor: archiv Blesku
Zvláštní mix bezstarostnosti, chudoby, všudypřítomné hudby a neudržovaného luxusu, dokreslený zaostalým vozovým parkem místních, pocházejícím z Ameriky 50. let, propůjčuje městu neopakovatelné fluidum, které je záhodno alespoň jednou za život poznat. Zažít se toho tady dá mnoho od návštěvy továrny na slavné doutníky po procházku po ikonických stavbách a místech - rozložité náměstí Revoluce, bar Floridita se sochou Ernesta Hemingwaye, taneční a ohnivou show hotelu Tropicana a mnohé další. A na celé Kubě, respektive Havaně, pak teče stejnojmenný rum proudem.

Na Kubě žil slavný spisovatel Ernest Hemingway.
Autor: archiv Blesku

RADY NA CESTU:

Délka letu: cca 11 hodin
Úřední jazyk: španělština
Počet obyvatel: cca 11,2 milionu
Měna: Místní používají kubánské peso CUP, turisté konvertibilní peso CUC.
Ceny: V CUP vyjde káva na korunu, ryba na dvacku, v CUC dáte za totéž 10x-40x více…
Bankomaty: Ty byste tu hledali marně...
Víza: Je potřeba si zajistit předem turistickou kartu, vyjde na 750 Kč, obvykle zajišťují CK.