Pěší túra, jak se dnes říká trek kolem Annapuren, který jsme šli loni v listopadu povětšinou za slunného počasí, letos skončil katastrofou. A to v době, která bývá, co se týče dobrého počasí, nejstabilnější v roce. Vesnice, kterými jsme procházeli, jejich obyvatelé, se kterými jsme se skamarádili, nosiči, které jsme potkávali, a spoustu stejně nadšených turistů jako my – mnoho z nich bylo nyní pohřbeno pod lavinami sněhu a půdy.

Hora čaruje

Štíty velehor jsou nezapomenutelným výhledem.
Autor: Petra Bujoková
Další spousta z nich bojuje o život v nepálských nemocnicích a někteří jsou stále ještě pohřešovaní. Stačí jedna bouře z Indie a hory začnou čarovat. Takový je Himálaj. My jsme ale poznali jeho laskavou tvář, otevřel se nám a my nestačili popadat dech úžasem. Všude roste »tráva« Na celou výpravu je třeba počítat zhruba se třemi týdny.

Přílet, zařizování povolení, poslední nákupy na cestu, přeprava k horám, přeprava zpět do Káthmándú, nakupování, odlet... Samotný trek v ideálních podmínkách, na pohodu, lze absolvovat za 14 dní. Cestujeme v 5 lidech, bereme s sebou 3 nosiče. Zvládli by to i 2, ale nechceme je trápit. Z Káthmándú jedeme autobusem do Besisaharu a dále džípem do Jagatu (1260 m). Tuto část už někteří chodí pěšky, my raději než cestu podél prašné silnice volíme zrychlení džípem. Jsme unešeni z malých kamenných vesnic a lidí, kteří se věčně usmívají, přestože život zde určitě není jednoduchý. Jedním z mnoha vysvětlení jejich stále dobré nálady může být okolní porost, který velmi často tvoří marihuana.

Houpací mosty

Houpací mosty jsou často jedinou cestou, jak se dostat přes rozbouřenou řeku.
Autor: Petra Bujoková
Borovicovými lesy stoupáme výše a po prvních dvou dnech konečně cítíme bolestivé svaly. Několik dní šlapeme v okolí řeky Marsyangdi a každou chvíli překračujeme houpací mosty. U vesnice Tal se kocháme okolními vodopády, kolem se pasou kozy a okusují velké keře vánoční hvězdy. U každé vsi roztáčíme modlitební mlýnky. Uvnitř mlýnků, stejně jako na modlitebních praporcích, jsou mantry a přání, které vítr roznáší do světa. Začíná poprchávat (výše už sněží) a my přicházíme do vesnice Chame (2700 m). Koupelna je plná čerstvě nasátých pijavic, na pokoji je +3 °C, ale Kukhri rum nám spraví náladu. Zato ranní probuzení, to je něco! Z okna vidíme Annapurnu II (7937 m) a ode dneška už pořád samé sedmi- a osmitisícovky.

Záchvěv civilizace

Při výběru jídla nemůžete být příliš vybíraví.
Autor: Petra Bujoková
Nejhezčí výhled a k tomu spirituální náladu získáváme v buddhistickém klášteru v Upper Pissang (3300 m). Popíjíme zde hot lemon, nic neděláme a jen se kocháme okolními štíty. Odbočka na jezero. V Manangu (3540 m), Himálajském záchranném centru, dostáváme školení o horské nemoci a rady, jak se zde aklimatizovat. Je to poslední záchvěv civilizace, dokupujeme vlněné papuče, rukavice a skvělý jačí sýr. Zde se doporučuje podniknout některý z aklimatizačních výstupů, rovněž se zde rozhoduje o cestě dál, protože za špatného počasí nelze pokračovat k průsmyku Thorung La (5416 m).

Výšlap a žádná trudomyslnost

Vidíme Annapurnu II, Annapurnu IV a Gangapurnu (7485 m). Kdo chce, může vybočit z trasy a zamířit k nejvýše položenému ledovcovému jezeru na světě – Tilicho Lake (5022 m). Cesta je to docela dramatická, často se jde po úzké cestičce napříč prudkým svahem, občas to klouže po zbytcích sněhu.

Autorka článku Petra Bujoková je uprostřed.
Autor: Petra Bujoková
Další dny jdou ztěžka, v noci se hůře spí, zima už se nám dostala do morku kostí, ale přes den svítí naštěstí sluníčko, takže nepropadáme trudomyslnosti. V Thorung Phedi (4450 m) vstáváme nevyspalí ze spacáků a zjišťujeme, že všichni ostatní turisti již odešli z obav před silným větrem. Hurá, půjdeme zase sami. Plazíme se nahoru, míjíme Thorung High Camp, pak poslední tea house – místo, kde lze pronajmout osla, který turistu přes průsmyk převeze. Je nám sice hodně špatně, nepomáhají ani energetické pasty, ale musíme to dokázat.

Šlapeme rychlostí 1 km/hodinu, už chápu, proč se říká »jít co noha nohu mine«. Za 5,5 hodiny jsme na vrcholu. THORUNG LA – 5416 m. Tisíc metrů, které jsme teď nastoupali nahoru, musíme ještě dnes sejít na druhou stranu, a nejen to! Chceme dojít až do Muktinathu – 3760 m. Příroda za průsmykem se naprosto změnila, erodované svahy říčky Jhong Khola nás provázejí celým sestupem. Za kopečky už je Mustang, donedávna zakázaná oblast. Najednou z nás padají veškeré obavy, jsme dole a začínáme si užívat. Doutník, rum, jačí steaky... Pak už následuje pozvolný sestup skrz půvabnou kamennou vesnici Kagbeni a do města Jomson volíme raději cestu džípem.

Zpět do civilizace

Příroda je tu jiná a okouzlující.
Autor: Petra Bujoková
Pokračujeme do vesničky Marpha a následuje smrtelná jízda autobusem přes Ghasu do Tatopani. Hluboké srázy vpravo, ještě hlubší vlevo, již chápu tu častou nehodovost autobusů v Nepálu. V Tatopani se koupeme v horkých pramenech, následuje noční jízda džípem, kdy jsme také měli pořádně nahnáno, do civilizace do města Pokhara. Druhé nejrušnější město v Nepálu leží na jezeře Phewa. Místo jak stvořené pro odpočinek. Plujeme lodičkami na ostrůvek, kde probíhá obětování jídla bohům, užíváme si nepálskou i jiné asijské kuchyně, nakupujeme suvenýry a užíváme pohody. Opouštíme město a míříme zpět do chaosu a smogu – Káthmándú – a poté zpět, do chaosu a smogu u nás, v Česku.

Co je dobré vědět:

Doprava

Přílet je nejčastěji do Káthmándú, odkud většina turistů zamíří do čtvrti Thamel. V ceně ubytování je většinou i svoz z letiště. Pokud nemáte zajištěné ubytování předem, ihned se vás ujmou taxikáři a nabízejí ubytování. Po městě je nejrychlejší přeprava taxíky či rikšou. Pro přiblížení se ke svému treku můžete zvolit autobus, letadlo nebo auto.

Nosiči

Nepálci jsou vůči turistům velmi přátelští.
Autor: Petra Bujoková
V Káthmándú pravděpodobně zavítáte do některé z místních agentur, která vám zařídí potřebné formality pro vstup na trek, zajistí dopravu a zprostředkuje nosiče. Nosiči nestojí příliš peněz a můžou vám zpříjemnit trek o 100 %. Pro ně jste zdrojem jejich příjmů a pro vás jsou zdrojem pohody. Nosiči si sami pro sebe zajišťují jídlo i ubytování, ale samozřejmě budou rádi, když jim občas koupíte placatku rumu nebo jim na závěr darujete vaše opotřebované trekové vybavení.

Aklimatizace

S přibývající výškou při treku »ubývá kyslíku«, člověku se hůře dýchá, a pokud byste podcenili aklimatizaci, můžete se setkat s horskou nemocí, která může mít fatální následky. S tímto jevem se nesetkáte pod 3300 m. V jednom dni se doporučuje překonat max. 1000 m výšky a pak sestoupit dolů tak, aby se nespalo o více než 300 – 500 m výše než předešlou noc. V případě, že pocítíte příznaky horské nemoci, je třeba zpomalit, případně sejít o něco níže. Hlavní příznaky? Bolest hlavy, malátnost, zvracení.

Počasí

Bez kvalitního oblečení a obuvi se na treku neobejdete.
Autor: Petra Bujoková
Nejlepším obdobím na cestu do Himálaje je září – listopad a březen – květen. V tomto období bývá počasí nejstabilnější s minimem srážek. Pokud svítí přes den sluníčko, půjdete v tričku a šortkách a bude vám velmi příjemně. To se ovšem změní se západem slunce, kdy teploty klesnou k nule. Ve vesnicích najdete jednoduché chatky s pokoji. Jsou dřevěné či kamenné a stěny rozhodně netěsní. Spacák je nutností. V pokojích není žádné topení, takže pokud je venku teplota –8 st. C, na pokoji jsou        –4. Koupelna a WC jsou obvykle venku, přičemž WC znamená díra v zemi a kyblík s vodou (zamrzlou) vedle. Majitelé chatek jsou zároveň také kuchaři. Pokud nejdete v hlavní turistické sezoně, dostanete často ubytování zdarma, pokud si u nich dáte večeři a snídani. Ceny stoupají s rostoucí nadmořskou výškou.

Orientační ceny služeb

* CESTA Z LETIŠTĚ + nocleh + snídaně – 7 USD/os.

* POVOLENÍ - 41 USD/os.

* NOSIČ – 13 USD/den – unese až 25 kg

* UBYTOVÁNÍ – zdarma, příp.1 USD, max. 4 USD/os.

* CESTA SOUKROMÝM MINIVANEM z Káthmándú do Besisaharu (5 hodin) – 125 USD/auto

* CESTA DŽÍPEM z Kagbeni do Jomsonu (ušetřen den pěší cesty v prachu) – 90 USD/džíp

* BUS z Ghasa do Tatopani (ušetřeno 2 dny chůze, 5 hod jízdy) – 160 USD/5 osob + 3 nosiči

* CESTA DŽÍPEM z Tatopani do Pokhary (5 hodin) – 300 USD/jeep

* CESTA DŽÍPEM z Pokhari do Káthmandú (8 hodin) – 260 USD/džíp

* VSTUPY do horkých pramenů či buddhistických chrámů na treku – 2 USD/ os., vstupy do posvátných míst v Káthmándú – 20 USD/os.

* TAXI pro 4 os. v Káthmándu – cca 10 USD/30 min.

Fotogalerie
12 fotografií