Nejlepší způsob, jak poznat krajinu, je ze sedla kola. A o ostrovech Hvar a Brač to platí dvojnásob. Na rozdíl od jízdy autem v sedle kola vnímáte okolí a jeho kouzlo naplno. Rychlostí, která vám umožní rozhlédnout se, zastavit, přivonět k trsům levandule a bylinek i popovídat s místními obyvateli. Na kole i vyhládne, což v místě, jehož tradiční kuchyně je na seznamu UNESCO, vyřešíte nejlépe návštěvou tradiční hospody - konoby. V zapadlých vesničkách mezi vinohrady či kopci obalenými levandulí vám bude chutnat lépe, než v turistických mraveništích na pobřeží.

Užijte si Split

Na toulky v historickém jádru Splitu a procházku po promenádě si rozhodně ušetřete trochu času. Rozsáhlý palác římského císaře Diokleciána je světový unikát. Jeho Zlatá brána nebo nedaleká pevnost Klis hrály město Meereen v populárním seriálu Hra o trůny. Procházku v jeho uličkách můžete korunovat třeba nákupem na přilehlém trhu cestou k přístavišti trajektů.

Tržnice ve Splitu
Autor: Adam Jaroš

Z Hvaru do Jelsy: Levandulovými lány a historickými přístavy

Přístav Hvar plný jachet se zařezává do půvabného historického jádra kypícího energií a životem. My ale nezamíříme na populární vyhlídku z pevnosti Španjola, nýbrž okolo ní, po malé silničce směřující k malebné kamenné vesnici Brusje. Právě za ní se otevírá ostrov takový, jaký je ve skutečnosti. Drsně krásný, vyprahlý a voňavý.

Cyklisté na Hvaru
Autor: Adam Jaroš

Fialové zlato

Svahy kopců pokrývají miniaturní políčka ohraničená hustou sítí kamenných zídek a na nich nejvýznamnější obchodní artikl minulosti a symbol ostrova – levandule. Odsud už cesta vede po rovince až k bývalému centru levandulového průmyslu celé Dalmácie, romantické vesnici Velo Grablje.

Omamná vůně levandule se line po celém ostrově.
Autor: archiv

Sjezd do kraje vína

Z kopců provoněných levandulí vede osmikilometrový sjezd až do historické perly ostrova, Stari Gradu, který tu založili před 2400 lety Řekové. Zlákala je k tomu plochá úrodná planina, rodiště vyhlášených hvarských vín. Cestou do Jelsy pak můžete využít silničku přes podhorské vesnice a občerstvit se v konobě Kokot v obci Dol, jednom z vinařství ve Vrbanji nebo oceňované restauraci Kod None ve Svirče. Anebo zvolit přímou zemědělskou cestu kopírující hlavní silnici až do „Benátek Hvaru“, přístavu Vrboska, a odtud podél pobřeží do Jelsy.

Jelsa
Autor: Adam Jaroš

Z Bolu do Supetaru: Nejkrásnější pláž i infarktový výstup

Trajekt z Jelsy do Bolu na ostrově Brač ujede jen nějakých 12 kilometrů, vy se ale ocitnete v úplně jiném světě. Brač je totiž nejvyšším ostrovem Jadranu a vápencové hory se hned za Bolem šplhají z nulové výšky v přístavu až na Vidovu Goru (778 m n.m.). A s cyklistou nemají žádné slitování. Abyste tento mocný val překonali ve zdraví, doporučujeme zapůjčit si horské elektrokolo.

Výšlap na Vidovu Goru není nic jednoduchého.
Autor: Adam Jaroš

S mořem po boku

Cyklostezka plná výhledů na moře a ostrov Hvar vás provede z Bolu kolem světoznámé pláže Zlatý roh a podél celé řady menších plážiček až k vesnici Farska, a pak v prašných šotolinových serpentinách na hřeben. Bez elektrokola tu na žhnoucím slunci jde opravdu o život. Z vrcholu Vidovy Gory je ale nezapomenutelný výhled.

Vidova gora
Autor: Adam Jaroš

Sjezd do metropole

Na vrcholu Vidovy Gory je to nejhorší za vámi. Do metropole ostrova Supetaru z vyhlídky vede hned několik cyklostezek, ale jedno mají společné – jsou z kopce. My jeli přes kouzelná městečka z bílého mramoru Nerežišća a Donji Humac. Zvolit si můžete i rychlejší cestu po silnicích, nebo pomalejší okolo mramorových dolů, odkud pochází i kámen pro Bílý dům ve Washingtonu či Vídeňský a Budapešťský parlament.

Nerežišća
Autor: Adam Jaroš

Kvalita služeb strmě roste

Chorvatsko, to jsou dnes především kvalitní hotely a apartmány na dobré úrovni. A ani služby nezůstávají pozadu. Restaruace nejen ve Splitu, ale i Starigradu nebo Korčule jsou v michelinském průvodci. V  půjčovně kol nedaleko pláže Zlatý roh narazíte na bývalého slovinského reprezentanta Sebastiana Baumana a po Splitu vás může provést Dino Ivančić, profesor historie a italské literatury.

Video: Pohádkové Chorvatsko, oblíbená destinace Čechů

Fotogalerie
40 fotografií