Chorvatsko není drahá země na rozdíl od jiných jižanských států, jako je třeba Itálie, Španělsko nebo Francie. Pokud zvolíte ubytování v rodinném apartmánu, často budete mít k dispozici bazén i kuchyňku, díky čemuž dost ušetříte. A když si budete suroviny nakupovat na místních trzích, které najdete téměř v každém městě, připravíte si delikátní pokrmy s pravou chutí Chorvatska za zlomek ceny v restauracích.

Kam se nejvíce jezdí: Istrie a Kvarnerské ostrovy

Nejblíže k našim hranicím je poloostrov Istrie a Kvarnerské ostrovy se známým ostrovem Krk. Pokud máte rádi pěkné pobřeží, historii a klidnou ostrovní atmosféru, je tato oblast stvořená právě pro vás. Ubytujte se v přímořských městech západního pobřeží Istrijského poloostrova, jako je Poreč, Rovinj nebo Pula. Najdete zde krásné pláže s veškerým potřebným vybavením a možností sportovních aktivit. Pula vás nadchne svým historickým centrem, vynikajícími restauracemi, kulturními památkami a hlavně dechberoucím Římským amfiteátre

Krásné klidné prostředí nabízí také letovisko Rabac s nedalekým Labinem na východním pobřeží poloostrova. Nedaleko odtud se můžete nechat převést trajektem na krásný ostrov Cres. Tady zažijete pravou atmosféru Chorvatska. Autem si můžete projet ostrov celý a vybrat si příjemné ubytování v některých z mnoha malých pobřežních městeček a přístavů. Ochutnejte grilovanou rybu a silné červené víno v nějaké příjemné rodinné restauraci, přes den si najděte malou klidnou pláž a před silnými paprsky slunce se schovejte do luxusního stínu vzrostlých borovic.

TOP 4 historických měst

Autor: www.ubytovanivchorvatsku.cz

Velmi oblíbená je také čtveřice historických měst Zadar, Šibenik, Split a Dubrovník, které se nachází směrem na jih u pobřeží. Všechny tyto destinace s krásnými přilehlými plážemi jsou jako stvořené pro romantické procházky a strávení bezchybné dovolené. Jsou však velmi oblíbené, proto se připravte na pořádný turistický humbuk v sezóně.

Zadar

V Zadaru najdete působivé pozůstatky z dob římské nadvlády. Projděte zachovalou Přístavní bránou a navštivte zajímavé Archeologické muzeum.

Šibenik

Nejstarší město na Jadranu je Šibenik s malebnými uličkami v historickém centru a spoustou architektonických památek. Město má také úžasnou polohu, která je výtečná na výlety do NP Krky nebo úžasné souostroví Kornati.

Split

Na Splitském poloostrově leží starobylé město Split, jehož největším skvostem je nádherný Diokleciánův palác z přelomu 3. a 4. století. Celé město je zapsáno na seznamu světového kulturního děditství UNESCO.

Dubrovník

Poslední z TOP historických měst je Dubrovník, který leží v Jižní Dalmácii a je považován za jedno z nejkrásnějších měst světa. Historické centrum chrání mohutné obranné hradby a obdivovat zde můžete desítky překrásných staveb.

Autor: www.ubytovanivchorvatsku.cz

Co v Chorvatsku ochutnat?

Chorvatsko má kuchyni bohatou na mořské plody i masové pokrmy. Luxusní rybí pochoutky a čerstvě připravené plody moře jsou pro mnohé turisty tou pravou chutí jadranského pobřeží. Sušená šunka, domácí ovčí sýr a vynikající místní olivy jsou tou pravou svačinkou v parném létě a rozhodně stojí za vyzkoušení. V Dalmácii si můžete pochutnat na speciálním rybím guláši (brudet) s kukuřičnou polentou, často je v nabídce převážně rychlého občerstvení místní grilované čevabčiči, skvěle vás osvěží lehké rizoto nebo těstoviny a zeleninový salát.

Aktivní dovolená? Žádný problém!

Autor: www.ubytovanivchorvatsku.cz

Pokud patříte mezi turisty, kteří se nespokojí s povalováním na dokonalé pláži u průsvitně čistého moře, nemusíte se vůbec bát, že se snad v Chorvatsku budete nudit. Tady budete mít jedinečnou příležitost vyzkoušet různé sportovní aktivity a převážně takové, které jsou spojené s mořem. Ve většině hlavních turistických oblastech existuje půjčovna skútrů, škola windsurfingu nebo možnost vyzkoušet si tolik populární vodní lyžování.

Chcete zažít adrenalin na řece, která je tak akorát divoká i pro absolutního začátečníka? Vypravte se do přímořského města Omiš mezi Splitem a Makarskou, které nejenže je proslulé zajímavou pirátskou historií, ale hlavně zde do moře ústí jedna z nejkrásnějších chorvatských řek Cetina. Právě tato řeka se sjíždí na raftech a tudíž představuje velmi příjemnou změnu k plážovým dnům.

Chorvatsko je destinace, kde si prostě každý najde to své. Takže vezměte mapu do ruky a začněte plánovat. Krásné moře, pláže a historie na vás už čeká!