Policistku Blesk zastihl při pochůzce u pláže v Šibeniku. Zatímco v Česku stráží pohlaváry, protože působí u ochranné služby v Senátu, v Chorvatsku se na ni turisté obracejí se vším možným.

Pomáháme tu Čechům třeba při bouračkách nebo když jsou okradeni. Jednou jsme také hledali holčičku, která se pohádala s maminkou a odešla pryč,“ líčí Ivana Černáková, která je letos služebně u moře už počtvrté. Jde prý ale o hodně různorodou práci. „Lidé se nás také často ptají, kde najít ubytování nebo kde směnit peníze,“ říká. Svou práci tu líčí nadšeně a největší odměnou je prý obyčejné díky.

Od příštího roku možná český tým posílí. „Spolupráce s Chorvaty funguje dobře. I proto bychom chtěli poslat hlídky také na silnice,“ řekl při inspekční cestě po Chorvatsku ministr vnitra Milan Chovanec.

Policisté na Jadranu

V jadranských letoviscích slouží o prázdninách čtyři čeští policisté. Jsou oblečeni stejně jako v Česku, aby je mohli turisté rozpoznat. Nenosí však zbraně a na hlídkách jsou s chorvatskými kolegy. Policisté jsou stále na telefonu a volá-li Čech na tísňovou linku 112, hovor se ihned přepíná právě na ně.