Hum v srdci Istrie je vlastně obydlená pevnost hradu, který byl postavený před tisíci lety. Na šířku měří 35 metrů, na délku sto. Panuje tu až neuvěřitelný klid a pohoda. Náměstí tu nehledejte, centrem kultury je starý kamenný stůl, u něhož se už stovky let volí místní starostové neboli županové. Městečko je plné romantických zákoutí, najdete tu barokní kostel, středověkou zvonici a stihnete ho projít za 10 minut. 

Rady pro turisty

Pokud se tu ubytujete, můžete se těšit na všudypřítomný klid a pohodu, která tu panuje. Nuda ale nehrozí. Večerní posezení u sklenky vína si vychutnáte v místní hospůdce (Humské konobě) s venkovní terasou, autem se rychle dostanete do okolních istrijských měst. Například Buzet, který je proslulý pěstováním lanýžů, je vzdálený 14 kilometrů. Jedna noc ve dvoulůžkovém pokoji se snídaní tu vyjde od 35 eur (cca 930 Kč).

Sprcha v přírodě

Když po cestě z Humu v Brnobiči odbočíte z už tak úzké silnice na ještě menší, po zhruba dvou kilometrech přijedete do vísky Kotli. Před mostem zaparkujte a přímo za ním odbočte vpravo k restauraci, od které vedou schody k říčce Rečina. Proud vody vymodeloval měkké podloží do atraktivních tvarů.

Fotogalerie
11 fotografií