Spousta turistů tam ale jezdí také kvůli bílým plážím z jemných kamínků, palmovým promenádám, starobylým památkám a lidem. Ti jsou totiž k Čechům víc než vstřícní. Dojezdová vzdálenost na jih Chorvatska je sice delší (1150 až 1300 km), ale pojedete většinou pohodlně po dálnici.

Navíc cestu vám budou lemovat olivovníky a vinice. Opravdový přírodní poklad ale objevíte až na Biokovu. Největším klenotem středodalmatského pobřeží je právě toto impozantní pohoří.

A že je Makarská svým turistům vděčná za přízeň, dokazují dva pomníky věnované právě jim. Oba najdete v přístavu a poznáte je snadno. Tím prvním je kochající se kráčející dvojice, která jako by vypadla z jiného režimu. Druhý pomník je zábavnější. Z plochého kamene vyčnívá jen obličej, špičky rukou a nohou. Zbytek turisty se rochní v kameni – pod vodou.

Navštivte přírodní park Biokovo

Přírodní rezervace Biokovo
Autor: profimedia.cz
Vrcholky vysoké přes 1500 m vytvářejí stěnu mezi Makarskou riviérou a Černou Horou. Říká se, že kořeny má v moři a čelo mezi blesky. Horské útesy jsou tak strmé a příkré jako málokde na světě.

Teplota v rezervaci se oproti té dole na pláži může lišit nejméně o 10 stupňů a v lodičkách nebo kraťasech možná raději ani nevysednete z auta. Automobilem se ostatně dostanete až na samotný vrchol Sveti Jure (1762 m), kde stojí vysílač pro široké okolí.

Na Biokovu najdete také několik unikátů fauny a flory a dýchne na vás atmosféra dávných časů, kdy tady ještě žili pastevci. Za návštěvu autem zaplatíte 40 kun na osobu, na kole 20 kun a pěší to mají zadarmo. Takových odvážlivců se z Biokova ale už pár nevrátilo…

Císařův palác ve Splitu

Když se v roce 305 římský císař Dioklecián rozhodl postavit své letní sídlo, nepochyboval o tom, kde to bude. V srdci Dalmácie, v dobře skryté zátoce chráněné z mořské strany ostrovy a z pevninské vysokými horami, Dioklecián zakreslil nový bod na mapě Jadranu – budoucí město Split. Z Makarské jste ve Splitu za 45 minut a Diokleciánův palác, který má dodnes dochované části, dokazující, jak moderní měl na svou dobu vidění, za návštěvu stojí.

 Novinka pro zápaďáky – agroturistika

Chorvaté letos sázejí na domácí produkty, ale nechtějí je jen prodávat. Rýžovat budou na prohlídkách vinařství a plantáží s olivovníky. Organizované výjezdy pro celé turnusy nebo pro jednotlivce se pomalu rozjíždějí. V rodinných podnicích si prohlédnete, jak se vinná réva pěstuje a zpracovává, a samozřejmě ochutnáte výsledek. Podobné je to s farmami na olivový olej. Prohlídka obvykle stojí jen symbolických pár eur, ale očekává se, že u výrobců bohatě nakoupíte.

FOTOSOUTĚŽ: Nejhezčí Češka na chorvatské pláži

Vyfoťte svou manželku, kamarádku, přítelkyni, sestru a pošlete ji do Blesku na adresu tip@blesk.cz s heslem Chorvatsko.

Ochutnejte

Ve Splitu vyzkoušejte slavnou dalmatskou pašticadu (masitý pokrm, na jehož přípravu jsou zapotřebí dva dny). Jestliže máte radši jednodušší chutě, nabízí se voňavá pogača (sýrové pečivo), ke které se výborně hodí sklenice vína Vugava a Plančić z ostrova Hvar. Jestliže se potřebujete zvlášť osvěžit, dejte si sklenici bračské nebo hvarské smutici – černého vína míchaného s ovčím nebo někdy s kozím mlékem. V kraji kolem řeky Cetiny a kolem Sinje jsou mimo buzary (pokrm z říčních raků) známé klobásy luganigy a sinjští arambašići (závitky z mletého hovězího masa).

Zdroj: Chorvatské turistické sdružení

Speciální příručka vychází už 28. května 2012.
Autor: Blesk
O nejlevnějších trasách autem do Chorvatska se dozvíte už v pondělí 28. 5. ve Speciální příručce Blesku.