Doposud byl železniční depozitář Národního technického muzea vedle depa chomutovských Českých drah přístupný jen dvakrát ročně. Muzeum nabízí k vidění kolem stovky kolejových vozidel, některá už z konce 19. století.

Vagóny, kterými cestovaly naše babičky, ale i boháči. A samozřejmě parní mašinky. Například - lokomotiva v čele s rychlíkovým Albatrosem, který v srpnu 1964 vytvořil doposud nepřekonaný rekord parních lokomotiv Československých státních drah rychlostí 162 kilometrů v hodině. První poválečná parní lokomotiva 534.0301, kterou dodaly Škodovy závody už 22. prosince 1945 nebo parní lokomotivu Arcivévoda Karel, které bude letos sto let.

„Depozitář, který ukrývá nádherné parní lokomotivy a další vozy, bude mít otevřeno do konce září,“ řekl náměstek primátora David Dinda.

Video: Parní lokomotiva Albatros v Košicích

Video
Video se připravuje ...

Parní lokomotiva Albatros v Košicích Karel Furiš [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Otevírací doba

Od čtvrtka do neděle v čase od 10.00 do 17.00 hodin

Ceny vstupného

Plné 110,- Kč, snížené 70,- Kč, rodinné 270,-Kč

Jak se tam dostat?

Přístup do oploceného areálu depa ČD v Chomutově je možný pouze po značené trase z Černovické ulice z prostoru parkoviště nákupního centra Globus (směr Karlovy Vary).

Jak se do depozitáře dostat?
Autor: Národní technické muzeum

Fotogalerie
19 fotografií