Ústecký kraj je místo, kde se nalézá spousta atraktivních destinací, které je záhodno navštívit. Ať už vás baví pěší turistika, historie nebo vás zajímá naše Matka příroda, určitě si přijdete na své. V okolí Děčína, Teplic, Chomutova, Litoměřic a samozřejmě i Ústí nad Labem je toho zkrátka mnoho k vidění.

Tiské stěny

Jedno z největších skalních měst ležící 20 km severně od Ústí nad Labem, je hlavním lákadlem pro milovníky skal. Tento skalní komplex vznikl před 90 miliony let v období druhohor. Celkem nabídne 15 informačních tabulí o geologii. Stěnami prochází i dva značené cyklistické okruhy, pokračující na Děčínský Sněžník (7,5 km) s 30 metry vysokou kamennou vyhlídkovou věží. Červeně značená cesta končí v Děčíně (19 km).
Návštěvní řád CHKO i zde vymezuje pravidla pobytu pro zachování a ochranu přírody této nevšední krásy. Celkem je zde pojmenováno 28 skalních útvarů.
V zimě je nedaleko v provozu 500 metrů dlouhý lyžařský vlek. Tiské stěny tak můžete navštívit v každém ročním období a užít si třeba sběr hub nebo borůvek.

Děčínský Sněžník

Nedaleko Tiských stěn se nalézá Děčínský Sněžník. Tato stolová hora známá hlavně pro svou stejnojmennou rozhlednu ve výšce 723 m.n.m je opravdovým skvostem Ústeckého kraje. Co se týče rozhledny samotné, v roce 1864 ji nechal vybudovat kníže František Thun. Celkově na vás čeká 173 schodů, ale následný výhled stojí za každou kapku potu. Rozhledna je otevřena celoročně a vstupné pro dospělé je 20 Kč. Za svou ratolest pak zaplatíte 5 Kč.

Kamencové jezero Chomutov

Až se budete po našlapaných kilometrech v parných letních dnech chtít osvěžit, zapamatujte si, že město Chomutov nabízí velmi hezké koupaliště s možností pronájmu 4místné chatky se sociálním vybavením. Kamencové jezero, nebo chcete-li „Kamenčák“ je ideálním místem pro rodiny s dětmi nebo třeba partu kamarádů. Nabízí totiž skvělé podmínky pro grilování, koupání a jiné volnočasové aktivity.

Gotické Litoměřice

Litoměřice jsou známé hlavně pro své historické centrum dávající na odiv perly gotické architektury. Není tedy typickou destinací pěší turistiky, ale nabídne velmi zajímavý náhled do historie díky okruhu po zámeckých zahradách či poučí o vinařství v interaktivní expozici. Litoměřický hrad je jasně nejoblíbenějším místem turistů a vy byste na něm neměli také chybět. Mimo něj je možné navštívit řadu vyhlídek. Za zmínku stojí vyhlídková věž Kalich. Nezapomínejme také zmínit, že na své si přijdou i obdivovatelé české literatury, potažmo poezie. Litoměřice jsou totiž rodným městem jednoho českého velikána - Karla Hynka Máchy.

Tipy na dovolenou v Ústeckém kraji

Související odkazy

České Švýcarsko je rájem na zemi

Putování letním Českem: 6 tipů na výlety Českým Středohořím 

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Ústecký a Liberecký kraj