Pokud plánujete vyrazit na nějakou vinařskou akci, tak máte opravdu mnoho možností a vybrat si někdy není vůbec jednoduché. Samozřejmě nejvíc akcí se koná na jižní Moravě, ale ani Čechy nezůstávají pozadu. Vinařské akce často doprovázejí nějakou regionální událost, jako jsou slavnosti, farmářské trhy, posvícení nebo krojované hody. Jindy zase narazíte na víno někde, kde byste to primárně nečekali, třeba při prohlídce zámku či procházce historickým centrem města nebo při plavbě lodí.

Největší a nejpopulárnější vinařské akce jsou jednoznačně vinobraní. Tento vinařský svátek se koná nejčastěji v září a je to slavnost sklizně révy. Mezi nejznámější a největší patří na Moravě Znojemské historické vinobraníPálavské vinobraní v Mikulově. Vinobraní ale můžete navštívit i jinde na Moravě, třeba ve Velkých Pavlovicích, Valticích, Bzenci a na dalších místech. V Čechách pak za návštěvu určitě stojí Mělnické vinobraní nebo hned několik vinobraní v Praze. Zajet si můžete ale třeba i do Roudnice nad Labem, Litoměřic nebo na Karlštejn.

Další velmi populární vinařskou akcí jsou otevřené sklepy. Tato akce se také koná na mnoha místech. Navštívit je můžete skoro ve všech vinařských obcích na Moravě a v několika i v Čechách. Akce spočívá v tom, že nejčastěji během jednoho dne otevře většina vinařů v obci své sklepy a vy můžete chodit od sklepa ke sklepu, degustovat vína, k tomu ochutnávat místní dobroty a užívat si doprovodný program. Vyrazit můžete třeba na Hodovní otevřené sklepy do Moravské Nové Vsi (28. 7.), Blatnické búdy pod hvězdami do Blatnice pod Svatým Antonínkem (11. 8.), Dobývání dobšických sklepů v Dobšicích (14. 7.) nebo na Víno v oranžovém aneb Noční otevřené sklepy ve Velkých Pavlovicích (7. 7.).

Autor: Shutterstock/Vinařský fond

Kromě vinobraní a otevřených sklepů se ale koná ještě mnoho dalších různých akcí. Za návštěvu třeba stojí Roudnický košt v Roudnici nad Labem (9. 6.), Zámecký košt ve Valticích (23. 6.), Festival Sedleckých vín v Sedlci (5. 7.), Letní slavnost autentických vín ve Velkých Bílovicích (27. – 29. 7.), Piknik s degustací vín ve vinicích v Hnanicích (28. 7.), Moravské večery (2., 9., 16., 23. 8.) v Zaječí a další a další akce, které si jen dovedete představit.

Ať už se rozhodnete pro velkou akci, jako je vinobraní ve městě, nebo malou, jako třeba lokální košt vín někde na jižní Moravě, tak určitě neuděláte chybu.

Veškeré užitečné informace, které byste mohli potřebovat, než vyrazíte na vinařské akce, najdete zde: http://www.wineofczechrepublic.cz.