Znojemská vinařská podoblast je sice nejmenší z moravských, ale rozhodně ne nejmenší v tom, co návštěvníkům nabízí. Tato podoblast v západní části jižní Moravy dostala název podle královského města Znojma, které je zároveň jejím přirozeným centrem. Toto historické město, které si oblíbili i významní čeští králové, si je svých předností vědomo a potenciálu spojení vína a kultury naplno využívá.

Znojemské historické vinobraní a další akce

Během roku se tu koná několik akcí, kde můžete nejenom ochutnat výborná vína typická pro tuto oblast, ale také se dobře pobavit a k tomu i něco zažít. Nejvýznamnější akcí je samozřejmě Znojemské historické vinobraní, které patří mezi největší a neznámější v Česku. Každoročně si na něj najde cestu několik desítek tisíc lidí z celé republiky, ale i ze zahraničí. Za návštěvu ale určitě stojí i další festivaly, jako třeba Jarovín Rosé, festival růžových vín, nebo Burčákfest.

Autor: Shutterstock/Vinařský fond

Vyhlídkový turistický vláček vás proveze historickým centrem

Pokud si chcete město prohlédnout v klidu, tak vás možná zaujme možnost komentované prohlídky města formou procházky se sklenkou vína. A pokud se vám nechce jít pěšky, protože Znojmo je poměrně velké město, můžete využít služeb vyhlídkového turistického vláčku, který vás proveze celým historickým centrem. Nevynechá významná místa, jako je rotunda svaté Kateřiny, kostel svatého Mikuláše, hrad nebo historické opevnění. Startuje se u další důležité památky, a to budovy Louckého kláštera, který byl po staletí jedním z nejvýznamnějších klášterních komplexů ve střední Evropě. Na několika zastávkách vám bude nabídnuto místní víno a domácí sýry.

Kromě Znojma navštivte i nedaleké vinařské obce a vesničky

Ale není to jenom Znojmo, které tvoří znojemskou vinařskou podoblast. Pokud zatoužíte vyrazit někam mimo toto úchvatné město, tak můžete navštívit nespočet malebných vinařských obcí a vesniček. Zavítat můžete třeba do Nového Šaldorfu, Dobšic, Vrbovce, Tasovic nebo Jaroslavic. Vinaři zde také pravidelně pořádají Otevřené sklepy, kdy během jednoho dne navštívíte několik sklepů a určitě si najdete to, co vám nejvíce chutná. A při své cestě za vínem nesmíte také vynechat Malovaný sklep v Šatově, vyzdobený plastickými malbami lidového umělce. V neposlední řadě by se pak vaším cílem měla stát vinice Šobes, ikona moravského vinařství a jedna z nejstarších a nejlepších vinic v Evropě.

Znojemsko víno nejen vyrábí, ale i rozvíjí

Znojemsko ale není významné jen výrobou vína, přispívá i k jeho rozvoji. Vznikl zde první apelační systém v České republice VOC, tedy vína originální certifikace. Do systému VOC Znojmo jsou zařazeny nejtypičtější odrůdy daného vinařského regionu, tedy Veltlínské zelené, Sauvignon a Ryzlink rýnský. A k tomu probíhá také spousta doprovodných aktivit, jako je třeba Festival VOC vín ve Znojmě, informační centrum VOC ve Vlkově věži ve Znojmě, kde se můžete nejenom dozvědět něco o VOC vínech a ochutnat je, ale i vystoupat se skleničkou nahoru na věž a podívat se na Znojmo hezky z výšky. I se svým kolem se můžete nechat svézt po okolí Znojma díky VOC Vinobusu.

Veškeré užitečné informace, které byste mohli před cestou na Znojemsko využít, naleznete na www.wineofczechrepublic.cz