Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

5 pražských nej aneb co možná nevíte o našem hlavním městě

/
  • Pražský hrad
    26. září 2017 ● 17:08

    Cestovatelské zážitky není nutné sbírat pouze za hranicemi. Mnohé k uspokojení turistů může nabídnout i české hlavní město Praha. Co je v matičce měst to nej a co stojí za návštěvu, aniž byste byli obklopeni davy cizinců?

  • 1.

    Nejstarší vinice

    Salabka je nejen nejstarší, ale i největší vinicí v Praze. Nachází se na jihozápadním svahu mezi Trojou a Bohnicemi a má rozlohu 4,5 hektaru. První zmínku o trojské vinici bychom našli v archivech Jiřského kláštera na Pražském hradě a sahá do roku 1228. Víno se zde pěstovalo pro české krále. Největší rozmach pěstování vína v Praze a okolí nastal až za vlády krále Karla IV. Na Salabce se vinná réva stále pěstuje, je zde vysazeno patnáct odrůd révy vinné. Mezi ty stěžejní patří šedesátiletý ryzlink rýnský i rulanda bílá. V menším zastoupení zde pak najdete klasické odrůdy, jako jsou Müller Thurgau, muškát, poměrně moderní odrůdu Hibernal, ale i raritní odrůdy, jako jsou Johanniter, Chenin blanc či Viogner, a spoustu dalších. Ročně se zde vyrobí až 17 tisíc lahví.

     

    Salabka je nejen nejstarší, ale i největší vinicí v Praze.
    Autor: archiv Blesku

  • 2.

    Největší kryt

    Úplně největším krytem v Praze je Bezovka v parku Parukářka na Žižkově, ve kterém najde útočiště až 2 500 lidí. Kryt byl projektován na ochranu lidí po dobu 72 hodin. Nyní v něm zřídil nájemce horolezeckou stěnu a Bunkr muzeum, věnující se studené válce. Podobná expozice je také v krytu pod hotelem Jalta na Václavském náměstí. Ten je trochu specifický tím, že nevznikl pouze za účelem ochrany osob, v tomto případě generálů komunistické policie a armády, ale byl využíván i k odposlechům prominentních zahraničních hostů v hotelu nad ním.

     

    Úplně největším krytem v Praze je Bezovka v parku Parukářka na Žižkově, ve kterém najde útočiště až 2 500 lidí.
    Autor: archiv Blesku

  • 3.

    Nejstarší nemocnice

    Nejstarší pražská nemocnice Na Františku poskytuje lékařskou péči nepřetržitě od roku 1354, kdy zde arcibiskup Arnošt z Pardubic vysvětil kapli a špitál. Nadaci, která byla pro nemocnici zřízena, zaštítil císař Karel IV. Když byla roku 1620 zakládací listina nemocnice předána řádu Milosrdných bratří, začalo se zařízení dále rozvíjet. Počet lůžek se zvýšil z 24 na celkem 55 a byla zřízena lékárna. Ta je zde dodnes. Nyní je však v nemocnici k dispozici 175 lůžek.

     

    Nejstarší pražská nemocnice Na Františku poskytuje lékařskou péči nepřetržitě od roku 1354.
    Autor: archiv Blesku

  • 4.

    Nejhlubší studna

    Nejhlubší pražskou studnu najdete na III. nádvoří Pražského hradu. Pochází ze středověku a má úctyhodnou hloubku 70 m, takže dosahuje až na pomyslnou úroveň hladiny Vltavy. Sloupec vody v ní býval vysoký 46 metrů.

     

    Nejhlubší pražskou studnu najdete na III. nádvoří Pražského hradu.
    Autor: archiv Blesku

  • 5.

    Nejstarší pivovar

    Už v roce 1499 se začalo vařit pivo v pivovaru a restauraci U Fleků. Dům tehdy koupil sladovník Vít Skřemenec. Jedná se o jediný pivovar ve střední Evropě, kde se pivo vaří bez přestávky více než 500 let. Nyní má restaurace 8 sálů a zahrádku, kde dohromady obslouží najednou až 1200 hostů. Specialitou podniku je Flekovský tmavý 13° ležák, který se zde vyrábí z vody, chmele a čtyř druhů ječmenného sladu. Další raritou jsou dvě historické koule, které se nachází v nosné zdi restaurace a jsou pozůstatkem třicetileté války.

    Už v roce 1499 se začalo vařit pivo v pivovaru a restauraci U Fleků.
    Autor: archiv Blesku
  • 6.

    Video a fotogalerie

    Fotogalerie
    22 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy