Všechny podniky, které rozbily na festivalu své stánky, lze navštívit v Praze, případně v Česku. K ochutnání byly dobroty z afrického Pobřeží slonoviny, pošmáknout si mohli lidé na módních vietnamských pokrmech či vyloženě masové gruzínské kuchyni. Pro fajnšmekry pak byly k nalezení stánky s mořskými plody.
Vražda citronem
Právě tam redaktor Blesku ochutnal pro středoevropany exotické ústřice. „Když do ní kápnete citron, tak ji tou kyselostí zabijete. Pak ji jen vysrknete a poválíte na patru,“ poradila stánkařka. Ačkoliv obsah slizké konzistence vypadá nevábně, chuťově je příjemný a je z něho cítit moře.
Maso na obřím špízu
Jestli si špíz představíte jako takovou malou kovovou tyčku, v Gruzii má aspoň půl metru a narve se na něj šest velkých kusů vepřové krkovice, které se opečou nad žhavým uhlím. V tamních stáncích (a vůbec po celém Kavkaze) se s tímto jídlem setkáte běžně, u nás ho ale není mnoho. Přitom by to po návratech z hospod byla skvělá alternativa všem kebabům či hamburgerům.
Černá znamená zdravá
Jako třetí jídlo vyzkoušel redaktor vegetariánský salát z černé a červené rýže. Není však barvená. Prý pochází z Číny a obzvlášť černá je velice zdravá a jedli ji už čínští císaři.
Příští rok zase?
Kromě těchto dobrot bylo ale plno stánků, které stály za návštěvu. Pokud se z letošního prvního ročníku stane v plzeňské industriální Papírně tradice, vůbec to nebude na škodu.