„Olomouc a tvarůžky k sobě neodmyslitelně patří. Vždyť jsou to přece olomoucké tvarůžky. Proto jsme připravili tuto akci, která je symbolickým zahájením turistické sezóny,“ řekl Blesku náměstek olomouckého primátora Pavel Urbášek a dodal: „těší mě, že zájem jak ze strany prodejců tak ze strany návštěvníků ukazuje, že jsme se trefili do vkusu a potřeb široké veřejnosti.“

Zrzky přijely až z Ostravy

Až z Ostravy přijely na olomoucký festival tři zrzavé milovnice tvarůžků Magda, Aneta a Michaela. „Máme tvarůžky moc rády, tak jsme si to nemohly nechat ujít. A jsme úplně nadšené, nevíme, co dřív ochutnat,“ řekly Blesku zrzky a dodaly: „Měly jsme polévku, tvarůžkový tatarák i tvarůžkovou zmrzlinu.“

Tři zrzky a tvarůžky. Tvarůžková vůně přilákala tři lepé zrzavé úřednice Magdu, Anetu a Michaelu do Olomouce až z Ostravy.
Autor: Pavel Ryšlink / Blesk

Superčesnečka

Recept, který si každý může vyzkoušet doma, prozradila Blesku Monika Dolečková, majitelka restaurace Záložna z Příkaz. Jde o loštickou tedy tvarůžkovou česnečku. „Uvaříte klasickou silnou česnečku. Samozřejmě hanáckou, tedy s uzeným nebo se špekem. Těsně před dokončením přidáte tvarůžky a necháte projít bouřlivým varem. Na čtyři porce balíček tvarůžků,“ prozradila Dolečková. Jak se Blesk přesvědčil, tvarůžky zvýrazní chuť polévky a dodají jí na síle.

V jednoduchosti je krása. A jak ukázal tvarůžkový festival, u jídla to platí dvojnásob. K největším hitům totiž patřila Loštická česnečka s krutony, specialita restaurace Záložna v Příkazích. Jde o klasickou hanáckou česnečku (s uzeným či špekem), ve které jsou rozvařeny tvarůžky.
Autor: Pavel Ryšlink / Blesk

Hanba památkářům!

Povedenou akci se pokusili zmařit olomoučtí památkáři. Ti nepovolili na centrálním olomouckém náměstí, kde se festival konal, umístit mobilní WC buňky, přestože na jiných akcích na náměstí běžně bývají. Současně také zakázali, aby na náměstí stál propagační a zásobovací vůz jediného výrobce Olomouckých tvarůžků na světě A.W. Loštice. Radnice reagovala tak, že veřejnosti zpřístupnila toalety v historické budově magistrátu a za umístění auta, které bylo zároveň centrálním skladem tvarůžků, zaplatí pokutu.

Jediné na světě

Olomoucké tvarůžky jsou nejoriginálnější sýrovou pochoutkou, která se v ČR vyrábí. Vznikly z potřeby uchovat co nejdéle to, co zbylo z mléka, tedy tvaroh. Nejstarší zmínka o tvarůžcích je z roku 1452, název tvarůžky byl poprvé písemně zaznamenán v roce 1583. Původně se vyráběly téměř v každé chalupě na Hané, a sloužily dokonce jako platidlo. Jde o nejzdravější mléčný výrobek na světě. Dnes se vyrábí v jediném závodě na světě a to ve firmě A.W. v Lošticích, kterou založil v roce 1876 Alois Wessels.

Fotogalerie
20 fotografií