Lanovka značky Garaventa o délce 865 metrů a přepravní kapacitě 2180 lidí za hodinu roste v areálu Marta II. Původně lanovka sloužila ve Švýcarsku, odkud ji Deštenští koupili. "Betonářské práce jsou již hotové a nyní běží montáž samotné lanovky," řekl Prouza. Lanovka bude mít odpojitelné sedačky pro pohodlnější nastupování a zhruba třetina sedaček bude krytá bublinou. Doba jízdy na kopec by měla trvat asi tři minuty.

V areálu Marta II lanovka nahradí dva starší vleky, takže celková přepravní kapacita střediska by měla vzrůst na 8480 lidí za hodinu z dosavadních zhruba 7400 lidí. Přeplněnost sjezdových tratí by podle Prouzy nehrozí. "Sjezdovky jsme již dříve rozšířili, propustnost tratí je vyšší. Díky lanovce by se měly ve špičkách snížit čekací doby," řekl Prouza. Lanovka by měla jezdit i v létě.

Investici do nové lanovky středisko Deštné podle Prouzy chystalo od roku 2008. Dosud středisko dělalo postupné investice, například do nákupu nových roleb, odbavovacího systému, vybudování snowparku a rozšíření sjezdovek. "Trend lanovek je ale daný, lidé je chtějí. Areál Marta II s novou lanovkou by se měl v budoucnu stát centrem celého střediska," řekl Prouza.

Kromě lanovky v Deštném by se měly v Královéhradeckém kraji do zimní sezony 2017/2018 rozjet ještě dvě lanovky v Krkonoších. SkiResort Černá hora - Pec buduje čtyřsedačkovou lanovku v areálu Černý Důl, která nahradí třísedačkovou. Skiareál Špindlerův Mlýn staví čtyřsedačkovou lanovku v areálu Medvědín/Horní Mísečky.