Kromě historických měst a jejich okolí můžeme mezi lokality bohaté na turistické trasy zařadit také Slavkovský les nebo Krušné hory. Většina těchto cest je opatřena značkami Klubu českých turistů, které mají červenou, modrou, zelenou a žlutou barvu, speciální značkou jsou pak značeny naučné stezky. Často se na nich nachází i rozcestníky se směrovkami, stačí se tedy jen držet vyznačené cesty a svého cíle dozajista dosáhnete.

Za dinosaury do SOOS

Národní přírodní rezervace SOOS se nachází v západním cípu České republiky nedaleko Františkových Lázní. Rozsáhlé rašeliniště a slatiniště s řadou minerálních pramenů připomíná pravěkou třetihorní krajinu. Nejzajímavějšími místy prochází 1,2 km dlouhá naučná stezky, vedoucí po klikatých dřevěných chodnících. Během ní upoutají vaši pozornost zejména nepřehlédnutelné zvláštní krátery. Z některých se sykotem uniká kysličník uhličitý, jiné zase tvoří nepravé bahenní sopky, v nichž bublá voda a bahno. Ve vstupním areálu je přírodní geologický park, záchranná stanice živočichů a muzeum, mapující floru a faunu Chebska. Ve zvláštním pavilonu jsou k vidění modely pravěkých zvířat v životní velkosti a velkoplošné reprodukce obrazů Zdeňka Buriana.

Více informací o přírodní rezervaci SOOS naleznete ZDE!

Napříč lázeňskými lesy

Naučná dendrologická stezka, zaměřená na historii a botaniku lázeňských parků, začíná v centru Karlových Varů ve Smetanových sadech. Odtud pokračuje podél řeky Teplá postupně přes sady Dvořákovy a Skalníkovy, Divadelní náměstí, Sady Karla IV. a Gotheovu stezku až k parku u Poštovního dvora, kde po necelých pěti kilometrech končí. Svým nenáročným městským terénem s malým převýšením je ideální procházkou nejen pro turisty, během níž narazíte na ty nejpohlednější skvosty, které lázeňské město nabízí, včetně úchvatné architektury i horkých pramenů.

Ve stopách svatebního průvodu

Naučná stezka Doubí – Svatošské skály je zaměřená na historii osídlení a archeologii, hornictví, geologii a ekologii. Začíná v Karlových Varech – Doubí a po více jak 13 km končí v obci Hory. Na trase najdete dohromady 12 informačních panelů a spoustu zajímavých míst, které jsou přehledně označeny. Největší lákadlo ovšem představuje rozsáhlý žulový masív Svatošské skály s množstvím skalních pilířů, hranolů a jehlanů. Ten svými tvary připomíná svatební procesí a podle toho jsou skály také pojmenovány: Svatoš, Nevěsta s Ženichem, Páter, Svědkové, Muzikanti, Tchán, Tchyně a Zámek. Ve 40. letech 20. století byly dokonce prohlášeny za přírodní památku „Jan Svatoš“, k němuž se legenda o svatebním průvodu váže.

(VÍCE O LEGENDĚ O JANU SVATOŠOVI NALEZNETE ZDE)

Napříč Kladskými rašeliništi

Naučná stezka Kladská patří k nejstarším stezkám svého druhu v České republice. Téměř dvoukilometrová trasa, tvořená dřevěnými povalovými chodníky, vede kolem Kladského rybníka po okraji přírodní rezervace Kladské rašeliny, nacházejících se zhruba 10 km od Mariánských Lázní. Díky svému zaměření na historii, biologii a geologii dává možnost nejen stylového odpočinku v lesnickém a mysliveckém prostředí, ale také ničím nerušeného seznámení s historií a přírodním bohatstvím Slavkovského lesa. Stezka je rovněž vybavena čtrnácti informačními panely, jedním mluvícím panelem či dětskými slunečními hodiny.

 

Za Ježíškem do Krušných hor

Nejvýše položené město střední Evropy, Boží Dar, je proslulé svou vánoční Ježíškovou poštou. Kromě ní tu ale mají i Ježíškovu cestu se dvěma okruhy. Malý okruh, určený těm nejmenším dětem, je dlouhý 5 600 m, velký okruh, s délkou téměř 13 km, čeká spíše na zdatné turisty. Na začátku trasy v infocentru v Božím Daru obdrží děti Ježíškův pas, který je opravňuje vstoupit na Ježíškovu cestu, a také její plánek. Během cesty narazí celkem na 13 zastávek, kde na ně už budou čekat Ježíšek, jeho přátelé a pomocníci z Ježíškova světa se spoustou zajímavých úkolů. V přístřešcích, vyzdobených pohádkovými postavičkami, se děti seznámí s životem našich předků, s jejich tradicemi či s přírodou. Na každé zastávce si děti do Ježíškova pasu zaznamenají své řešení úkolu, který zde dostanou. Po absolvování jednoho z okruhů děti v infocentru dostanou od Ježíška malé dárky.

Tipy na dovolenou v Karlovarském kraji

Další související odkazy

Hrad Loket, "klíč ku království českému“

Bazény, aquaparky, koupaliště - kde je nejlepší koupání na Karlovarsku

Na kole Karlovarskem

Vítejte na zámku Kynžvart!

Zámek Bečov nad Teplou