Jasným cílem musí být karlovarská pseudorenesanční Mlýnská kolonáda. Je postavená podle projektu Josefa Zítka a kryje hned pět minerálních pramenů. Na největší karlovarské kolonádě nechybí ani dvanáct krásných alegorických soch, které představují jednotlivé měsíce v roce.


Přímo v lázeňském centru čeká na turisty Vřídelní kolonáda. V ní se nachází gejzír Vřídla, který vydá za minutu až 2000 litrů minerální vody, která díky vysokému tlaku vystřikuje až do výšky 12 metrů.

Nejen turisty z východu láká pravoslavný kostel sv. Petra a Pavla, který je ozdobou Karlových Varů od roku 1898. Kostel je přístupný každý den od 9:00 do 18:00, v jeho prostorách si můžete prohlédnout nádherný dřevěný ikonostas s olejovými ikonami světců.

A co zaujme v okolí Varů? Co třeba zřícenina hradu na Andělské Hoře? Gotické panství bývalo oblíbeným místem lázeňských hostů a není se čemu divit. Nabízí neuvěřitelný pohled na krásné okolní kopcovité krajiny. Jistě vás zaujme i románský hrad Loket, zvaný “klíč ku královskému štěstí”, který leží u ohybu řeky Ohře.


Koho spíš než hrady lákají zámky, ten může zamířit třeba do zámeckého parku města Ostrov. Zahrada v okolí gotického zámku byla ve své době nazývána osmým divem světa, a dodnes si v ní můžete prohlédnout vskutku bohatou výzdobu. I Lázně Kynžvart se pyšní zámkem. Ten byl původně vybudován v renesančním stylu, do dnešní doby se však zachovala jeho klasicistní podoba, která sloužila především jako sídlo rodu Metternichů.

Pouhých dvacet kilometrů od Karlových Varů se nachází Bečov nad Teplou. I tohle město potěší fanoušky historie, kteří v něm najdou jak gotický hrad, tak honosný barokní zámek, navíc doplněný krásnou italskou zahradou. Tatínkům a dětem zase udělá radost bečovské Muzeum historických motocyklů a hraček, maminky by mohly ocenit botanickou zahradu s cennými stromy.

Návštěvník Karlových Varů by neměl zapomenout ani další vrcholy lázeňského trojúhelníku. Františkovy Lázně jsou podle Johanna Wolfganga Goetheho jedním z nejkrásnějších míst Evropy. Za toto označení jistě dluží nejenom krásné kolonádě, ale i dechberoucím sadům a parkům, které město lemují. Mariánské Lázně, druhé největší lázeňské město v České republice, lákají na monumentální kolonádu z konce 19. století nebo Zpívající fontánu, jejíž symfonické skladby lákají návštěvníky k průzkumu krásného promenádního prostoru.

VÍCE INFORMACÍ O KARLOVARSKÉM KRAJI