Bulharsko má hned několik předností, díky kterým je jedním z letních hitů.

Nejlákavější je samozřejmě čisté a dostatečně teplé moře a písečné pláže s pozvolným vstupem do vody, což ocení především hlavně rodiny s menšími dětmi či starší osoby.

Lákavé je i zdejší počasí, které je přes prázdniny příjemně teplé, ale zase ne parné – teploty se obvykle pohybují kolem 25 stupňů Celsia, třicítky zde jsou spíše výjimečné. V noci pak teploměr obvykle ukazuje 15-17 stupňů, což zajišťuje příjemný spánek.

Bulharsko se ale stalo hitem i proto, že nabízí velmi dobré služby za přijatelné ceny, týdenní letecký zájezd s all inclusive se dá pořídit už za 12 tisíc Kč.

A kterou oblast zvolit? Jedním z nejnavštěvovanějších letovisek je Nesebar. Původní je zapsán na seznamu UNESCO a patří k nejstarším městům v Evropě. Nový Nesebar je naopak moderní městečko ležící asi 500 m od historického centra. Právě tato část se stále rozrůstá o nové hotely, obchody a restaurace.

Kostel sv. Štěpána

Perla Nesebaru, i tak bývá nazýván kostel svatého Štěpána. Trojlodní bazilika dlouhá 12 metrů a široká 9,5 metru je vyzdobena 258 nástěnnými malbami, na kterých je vyobrazeno přes tisíc postav. Původní bazilika byla z cihel a kamenů postavena v 10. až 13. století, v 16. století byl kostel prodloužen a o dvě století později byla přistavěna vstupní část. Za povšimnutí určitě stojí původní malovaný ikonostas nebo zdobná dřevěná kazatelna ze století šestnáctého.

Kostel svatého Štěpána v Nesebaru
Autor: Shutterstock

Slunečné pobřeží

Hlavní atrakcí je 200 metrů široká a 8 kilometrů dlouhá pláž se zlatavým pískem a pozvolným vstupem do moře. Toto místo se pyšní krásnou pobřežní promenádou s množstvím restaurací, kaváren a barů. Let do Burgasu navíc trvá pouze dvě hodiny. Od něj je to už jen 25 kilometrů na Slunečné pobřeží.

Aqua Paradise

Koho už by nebavilo koupání v Černém moři, může se vydat do aquaparku, v němž najde skluzavky a tobogany dlouhé přes 1,5 kilometru. Novinkou je 92 metrů dlouhá atrakce Spirála a 146 metrů dlouhá skluzavka Rafting. Kdo by chtěl vyzkoušet něco drsnějšího, pro toho je tu skluzavka s převýšením 22 metrů. Vstupné 570 Kč, děti do 130 cm platí polovinu, do 90 cm zdarma.

Fotogalerie
45 fotografií