Přestože obliba Bulharska raketově stoupá, ceny nerostou. „Máme vlastní hotely nebo dlouhodobé kontrakty. Díky tomu nabízíme ceny na stejné úrovni,“ komentuje situaci Petr Šatný z CK Alexandria.

Spoléhat na last minute nákup tu ale nejde. „V Řecku a Bulharsku, které vykazují velké nárůsty, se kapacity rychle vyprodávají a lze očekávat, že nabídka na last minute bude minimální,“ varuje Tereza Picková, ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Nechcete o dovolené mluvit cizím jazykem? Vyrazte do Primorska! Česky se tu domluvíte téměř všude. Najdete tu i české informační centrum s českou knihovnou i restaurace s českým jídlem, pivem a obsluhou.

Kromě domácké atmosféry sem láká i desetikilometrová pláž s plným servisem, moderní hotely a blízkost přírodních divokých pláží i dvou přírodních parků – písečné duny Perla a řeka Ropotamo s původní faunou a flórou.

Akvaparky i čisté pláže

Bulharské pobřeží je ideálem rodinné dovolené a je doslova poseté akvaparky. Najdete je v Primorsku, Pomorie, Nesebru, na Slunečném pobřeží, v Elenite, na Zlatých píscích i v Albeně. Zbrusu nový, největší akvapark v Bulharsku, letos otevřou i poblíž Sozopolu, v areálu novostavby zámku Ravadinovo s rozlehlým parkem a turistickými atrakcemi.

Takzvaná modrá vlajka za čistotu je uznávaným oceněním kvality pláží. V Bulharsku ji loni získalo hned několik pláží včetně severní i jižní části Slunečného pobřeží. Největší koncentrace oceněných pláží je v okolí letoviska Sveti Vlas, kde najdete hned tři takové. Oceněná byla i pláž Sunny Day u letoviska Sv. Konstantin a Helena. Většina pláží v Bulharsku je ideální pro rodiny s dětmi – je písečná a má pozvolný vstup do moře.

Jestli nejste stydliví, neutrácejte za solárko. Opalování bez plavek je tu populární a nudistické pláže najdete v blízkosti všech velkých letovisek. Třeba Irakli a Kamchia poblíž letoviska Obzor. Oblíbené jsou ale i v Sozopolu, Albeně, Sinemorecu, na Zlatých píscích i Slunečném pobřeží.

Nejen rodiny s dětmi, ale i mladí si v Bulharsku přijdou na své. A to díky nespočtu diskoték, barů a hospůdek. „Hlavním hitem pro mladé je Cocoa Beach, jeden z klubů na stejnojmenné pláži Slunečného pobřeží. Vystupují tu nejuznávanější světoví Dj‘s. Např. Carl Cox, Armin, Tiesto, Roger Sanchez a mnoho dalších,“ doporučuje František Vorel z CK Blue Style.

Novinky 2017

  • Pláže v letoviscích Zlaté písky a Sv. Konstantin a Helena budou pokryty WiFi sítí zdarma.
  • Na sever pobřeží se dostanete snáz. Nejen do Burgasu, ale i do Varny se letos bude létat i z Brna a Ostravy.

Vynikající kuchyně

Bulharská kuchyně je vyhlášená jako jedna z nejzdravějších na světě. Za toto ocenění vděčí velkému množství zeleniny, mořským plodům i unikátnímu jogurtu, na který nedají místní dopustit. Bulharští kuchaři jsou i mistři v grilování.

Tohle ochutnejte:

Pastarma – sušená telecí šunka. Krájí se na tenké plátky.

Boza – Typický sladký nápoj vyrobený z fermentovaného pšeničného nebo žitného sladu.

Buvolí sýr – bílý sýr z buvolího mléka v nálevu. Používá se do salátů.

Karnače – mleté maso ve střívku se specifickou směsí koření. Griluje se.


Tip Blesku: Nejčerstvější mušle

Nedaleko Kavarny, asi 20 km od luxusního Balčiku, se nachází největší bulharská farma na mušle Dalboka. A u ní restaurace, které čerstvé mušle nabízí.

Jídel z mušlí tu mají více než 30 druhů a peněženku vám určitě nezruinují. Začínají od zhruba 56 korun (4 lvů) a končí okolo 182 korun (13 lvů) za téměř kilový kbelík pro několik strávníků.

Fotogalerie
23 fotografií