Do Bulharska se jezdí za mírnějším počasím (o prázdninách kolem 25 stupňů) a výhodnými cenami, které bývají nižší (nebo stejné) jako v Česku. V Albeně, městečku ležícím severně od Varny a Zlatých písků, si jsou ale místní moc dobře vědomi, že nabízejí něco víc… Ne že by tu bylo předraženo, ale je třeba počítat s tím, že tohle místo patří v Bulharsku k těm dražším – týdenní letecký zájezd s polopenzí stojí od 15 tisíc, kdo chce all inclusive, musí si připravit zhruba dvacet tisíc korun. Většina hotelů zde má tvar pyramid.

Obvykle se uvádí, že hlavní předností tohoto místa je bezmála sedmikilometrová hlavní pláž, široká místy až sto metrů, s jemným zlatým pískem a pozvolným vstupem do moře. Není to ale přesné. Největším lákadlem je totiž kombinace hned několika faktorů – čistého moře, udržovaných písečných pláží, pečlivě upravených parků, okolních lesů, zrekonstruovaných hotelů a spousty možností, kam se vydat, když člověka koupání a slunění omrzí. 

Jenže – člověku se odsud vlastně nikam nechce. Hned u moře je volně přístupná plážová knihovna, opodál akvapark. Je tu krásně, všechno funguje (v celém místě je wifi zdarma), příliš se tu oproti jiným letoviskům nestaví, jídlo je skvělé. Pokud má člověk stravu v ceně ubytování, nemusí už řešit ceny. Ostatní možná nad účty v přímořských restauracích pozvednou obočí. Ovšem stačí se projít zhruba kilometr do vnitrozemí – příjemná procházka po upravených cestičkách v zeleni – a ceny jsou o poznání lepší. Kdo by chtěl ušetřit ještě víc, nechť se vydá ještě pár kilometrů do horských vesnic.

Po návratu, zvlášť pokud návštěvník přecení síly (a nevyužije oblíbený turistický vláček), přijdou vhod místní lázně s léčivými minerálními prameny.

Albena patří k těm klidnějším místům, ale ani tak se tu po setmění nikdo nudit nebude – zajít lze na folklorní večírek, do kasina, na diskotéku. Těch je tu několik, ta nejatraktivnější se nachází na lodi Arabela.

Co navštívit v okolí:

Kranevo

Zhruba tři kilometry od Albeny se nachází prudce se rozvíjející Kranevo. Stezka povětšinou vede podél moře, na jejím konci objevíte místo s množstvím restaurací.

Obročiště

K návštěvě láká i mimořádně zachovalý hrad z ottomanského období postavený v tureckém stylu.

Balčik

Zdatní turisté se do 15 km vzdáleného letoviska s botanickou zahradou dopraví po svých, ostatním ale přijde vhod jízda mikrobusem.

Varna

Alespoň půldenní výlet do třetího největšího města Bulharska by měl být automatický. Za vidění zde mimo jiné stojí katedrála Nanebevzetí Panny Marie, pozoruhodných památek je tady ale podstatně více.

Fotogalerie
27 fotografií