„Je to jedna z nejděsivějších vzpomínek v mém životě. Ozvala se strašná rána, auto bylo neovladatelné, Magdalenka se probudila a začala v autosedačce plakat. Hlavou mi problesklo, že manžel zůstane s druhou dcerkou sám. Pak se svět neuvěřitelně zpomalil, auto udělalo kotrmelec a najednou bylo ticho. Nejstrašnější ticho v mém životě!

Hrůzou jsem se nemohla nadechnout, v tom ale začala Magda plakat – to byla úleva! Kdosi ji vynášel i s autosedačkou z auta a nějaký hlas mluvil na mne. Cosi jsem odpovídala – nepamatuji se. Pak mně cizí muž pomohl z auta. Kromě odřenin a pohmožděnin jsem byla v pořádku. Ale co moje holčička!? Přijela sanitka, obě nás naložily a já byla najednou při smyslech. Magdalence byly 3 měsíce, byla plně kojená, tak jsem už v sanitce říkala, že musím být v nemocnici s ní.

Naštěstí se to povedlo. Strávily jsme v nemocnici jen jednu noc na pozorování. Magda vyvázla bez zranění! Já měla několik odřenin a pohmožděnin a lehce naražená žebra. Náš anděl strážný při nás tehdy opravdu stál!“ vzpomíná Kateřina, maminka dvou holčiček, která si se svou mladší prošla peklem autonehody. Lehce o ní při předjíždění zavadil spěchající kamión, naštěstí byly s dcerou správně připoutané. Holčička byla v kvalitní autosedačce a airbag u řidiče zafungoval skvěle. V autě díky bohu nebyly ani volně položené předměty a holčička i vzhledem ke svému věku necumlala třeba bonbón, který by jí mohl nebezpečně zaskočit.

Smutné statistiky

Dle údajů Policie ČR zemřelo minulý rok při autonehodách 629 osob. Zejména díky bezpečnosti moderních aut, a snad i využívání ochranných prvků, má úmrtnost při nehodách lehce klesající tendenci. Z celkového počtu 629 osob bylo 14 v dětském věku. 7 dětí zemřelo v autě, 7 dětí patřilo mezi chodce.

Nejčastější příčinou nehod je dle statistik nedostatečná pozornost při řízení. Každého asi napadne celá řada činností, které si lze v těchto souvislostech představit: telefonování, umravňování dětí, hádka s partnerem, popíjení nápojů, svačení apod. Druhým nejčastějším viníkem nehod bývá rychlost. Je tedy patrné, že to, zda se staneme účastníky nehody, lze z určité části ovlivnit zodpovědným chováním. (I když v případě Kateřiny šlo o cizí zavinění.

Povinná lékárnička vás nespasí

Je smutným faktem, že následky autonehody vám nepomůže vyřešit tolik propagovaná povinná lékárnička, ale především včasné volání Lékařské záchranné služby a znalost základů první pomoci. Zatímco s pochroumanou tělesnou schránkou si umí lékaři poradit stále lépe, na pochroumanou duši bohužel často zapomínáme.

„Pokud se objeví dotírající vzpomínky a sny o nehodě, vyhýbání se situacím, které připomínají prožitou událost, smutná nálada a zvýšená dráždivost, asi bychom měli vyhledat psychologa. U dětí by nás mohly varovat i opakované hry, v nichž si přehrávají okamžiky nehody. Také děsivé sny, ve kterých dítě vidí stvůry, které je ohrožují…“ tvrdí speciální pedagožka Marie Těthalová v souvislosti s tzv. posttraumatickou stresovou poruchou, která může další život dítěte velmi komplikovat.

Zpět do auta – kdy a jak?

V případě, že s vámi dítě prožilo byť jen lehkou nehodu bez jakýchkoliv následků, je důležité, abyste mu umožnili o jeho pocitech mluvit, klidně opakovaně popisovat tu samou příhodu, zkušenost, pocit.

„A co strach z cestování? Máme dítě po čase nutit opět sednout do auta? Bez auta nemůžeme jako rodina takřka fungovat!“ říkají mnozí rodiče. Těthalová v těchto souvislostech uvedla: „Není vhodné strach nějak násilím lámat, přesto se pokusme dítě zlákat ke krátké cestě autem – třeba na zmrzlinu. Když se nám to povede, dítě si uvědomí, že je možné autem cestovat bezpečně.“

Zamyslete se…

  • Umíte dítěti či dospělému poskytnout neodkladnou první pomoc: srdeční masáž a u dětí i umělé dýchání? Umíte rychle zastavit masivní krvácení jen s tím, co máte aktuálně po ruce. Pozor, mnoho postupů se od dob vašeho mládí změnilo!
  • Umíte zapnout hlasitý odposlech na svém mobilu? Jen tak vás totiž může zdravotník z dispečinku Lékařské záchranné služby opravdu efektivně instruovat.