Bakterie mají převážně pozitivní funkci

V prostředí naší pochvy se nachází různé bakterie. Nelekejte se, většinou jsou ve vzájemné rovnováze a vytváří tak odpovídající pH prostředí. Pokud se nachází v normě, můžeme být klidné. V případě, že je rovnováha něčím narušena, množství laktobacilů, které mají jinak pozitivní funkci, se sníží a může dojít k přemnožení choroboplodných bakterií a kvasinek. Ty způsobují záněty a s nimi nepříjemné svědění, pálení, bolesti a výtok.

Kdy záněty vznikají?

Většinou se jedná o místa, kde je stále vlhko. Tedy bazény, sauny a fitness centra. Zánětu se dá samozřejmě předejít hygienou, ale stejně jako u jiných onemocnění, někdy se sejde více okolností a vytvoří se zánět. Méně známou příčinou je nekvalitní spodní prádlo. Laciné umělohmotné materiály jsou neprodyšné a naše intimní partie nemohou patřičně dýchat a zapaří se. Mezi účinná řešení patří užívání probiotického přípravku.

Autor: ONAPHARM

Pravidla hygieny

Naše tělo vyžaduje více péče než mužské. Musíme se mýt častěji a celkově se o sebe více starat. Nicméně pokud se budeme sprchovat čtyřikrát denně, narušíme přirozeně kyselé pH, které se v pochvě tvoří. Tedy platí opět základní pravidlo – všeho s mírou. Používat přípravky pro intimní hygienu je v pořádku, ale nepřehánějme to. Pochva si obvykle obnovuje laktobacily samostatně, úzkostná péče procesu škodí a nám jde přece hlavně o rovnováhu, která vytváří zdravý vaginální ekosystém.

Příčiny vzniku zánětů

  • Zapaření genitálu - mokré plavky, tanga či nošení džínů v létě
  • Stres - má podíl na každém onemocnění
  • Antibiotika - antibiotika mají své stinné stránky - je vhodné během jejich léčby užívat probiotika!
  • Těhotenství - v této době si tělo prochází změnami a může být tedy náchylnější
  • Antikoncepce - mění hladinu hormonů v těle – není vhodná pro každého
  • Střídání sexuálního partnera - naše těla jsou odlišná, vypouštíme sekrety a může se stát, že budou vzájemně nesnášenlivé


Neopomíjejme varovné signály našeho těla

Pokud vás trápí pálení při močení, opakované změny ve výtoku, bolest při milování, svědění nebo dokonce výrazné bolesti v podbřišku mimo menstruační období, neváhejte navštívit gynekologa.

Přípravky k prevenci a léčbě najdete ZDE.