Kdy vyrazit

Ti, kteří se chystají autem do Chorvatska, by se měli vyhnout hlavně sobotním termínům. V těchto dnech se ve většině turistických středisek mění turnusy. Velice často se stává, že se nejen na chorvatských, ale i na rakouských silnicích tvoří hustý provoz a v horším případě dlouhé dopravní zácpy.  To samé platí také pro cestu zpět. Obecně se dá říct, že cesty autem mimo soboty jsou mnohem rychlejší a hlavně bezpečnější.

Neplaťte zbytečné pokuty

Během celé cesty dodržujte dopravní předpisy, nepřekračujte rychlost a mějte nalepené potřebné dálniční známky. Policejní hlídky na nezodpovědné řidiče číhají opravdu na každém kroku – v Česku, Slovinsku, Rakousku i Chorvatsku.

Pamatujte, že únavu nepřebijete pitím energy drinků a kávy. Dodržujte bezpečnostní přestávky a v případě nutnosti si schrupněte.



Kudy do Chorvatska

Můžete vybírat hned ze tří tras.

1. Praha – České Budějovice – Dolní Dvořiště – Linec – Graz

Tato trase je nejkratší, ale vede mimo dálnice, takže vám zabere o mnoho víc času. Navíc zde hrozí vysoké riziko dopravní zácpy.  V Česku se na dálnici ani nedostanete, v Rakousku se napojíte před Lincem.

2. Praha – Brno – Mikulov – Vídeň – Graz

Tato cesta patří mezi ty nejoblíbenější. Většinu trasy jedete pohodlně po dálnici, což ale může být pro mnohé řidiče až příliš jednotvárná a tím jim přivodit únavu a malátnost. Ihned za hraničním přechodem Mikulov si kupte rakouskou dálniční známku - dálnice začíná již 30 km od hranic.

3. Praha – Jihlava – Znojmo – Vídeň – Graz

Nejméně využívaná cesta, vzdáleností se řadí mezi dvě předcházející trasy, ale co se do rychlosti týče, je tou nejpomalejší. Na trase je nutné projet centrem Vídně - zde se řiďte ukazateli směr Graz.

Fotogalerie
3 fotografie

Více tipů, kam vyrazit v létě na dovolenou najdete zde